FOTO Oamenii de știință, în alertă după ce au constatat cum este ‘mâncat’ unul dintre cei mai înalți munți vulcanici

 

Probabil, creșterea utilizării combustibililor fosili și încălzirea climei au contribuit la această pierdere. Cercetătorii raportează că Muntele Rainier a pierdut 42% din masa sa glaciară în ultimii 120 de ani.

Rainier este cunoscut pentru vârful său vulcanic, cel mai înalt din SUA continentală, și pentru cel mai mare sistem de peșteri glaciare din lume. Totuși, o descoperire recentă făcută de alpinistul și inginerul mecanic Erick Gilbertson, pe 28 august, a modificat peisajul muntelui.

„Vârful muntelui Rainier are o margine de crater care se topește până la stâncă în fiecare vară, dar, istoric, a existat un dom permanent de gheață pe partea vestică”, a explicat Gilbertson într-o postare pe blog, potrivit Daily Mail.

Cel mai înalt munte din Washington, declasat din cauza micșorării accelerate

Muntele Rainier a fost măsurat pentru prima dată în 1914, iar Columbia Crest a fost considerat cel mai înalt punct din Washington până în 1956. Noile măsurători ale lui Gilbertson sugerează că acest vârf a fost depășit în 2014 de marginea sud-vestică a craterului, care are acum 4.390 de metri.

Înălțimea vârfurilor din Washington variază pe parcursul anului, deoarece gheața se acumulează iarna și se topește vara, de aceea topografii măsoară altitudinea atunci când calota glaciară este la nivelul cel mai scăzut. Gilbertson a făcut expediția vara pentru a obține măsurători precise, fără influența zăpezii sezoniere.

Vârful Liberty Cap, situat pe versantul nordic al Rainier, s-a topit cu aproximativ 8 metri din 2007, iar vârful Eldorado, din sudul Lacului Diablo, a scăzut cu 6 metri. Vârful Colfax de pe versantul vestic al Muntelui Baker a pierdut 5 metri în ultimii doi ani.

Mauri Pelto, profesor la Nichols College, a declarat că aproximativ 40% din ghețarii din Washington au pierdut din volum din 1984, majoritatea topirii având loc în ultimele două decenii.

Deși măsurătorile lui Gilbertson nu au fost confirmate oficial, Parcul Național Mount Rainier analizează dacă va efectua un nou studiu al muntelui sau va accepta concluziile lui Gilbertson.

Meteorologii au atribuit topirea ghețarilor încălzirii globale provocate de utilizarea combustibililor fosili, raportând călduri record în întreaga lume, cu vara aceasta fiind cea mai caldă înregistrată în ultimii 175 de ani.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Escrocheria care îi vizează pe turiștii români: Ce trebuie să faceți să nu aveți neplăceri în vacanță

Horoscopul zilei de 25 octombrie 2024. Peștii primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta