FR Canotaj iese tranșant în scandalul momentului: Primele au fost în valoare de 324 de mii de euro

„În urma controverselor din spaţiul public, generate în urma unor afirmaţii ale fostului ministru al Sportului, dl. Eduard Novak, referitor la sumele acordate drept recompensă angajaţilor Federaţiei, precizăm că totul se desfăşoară în baza unui cadru legal bine determinat.

Normele financiare 1447/2007, cu modificările ulterioare, la Legea Sportului nr. 69/2000, se aplică tuturor sportivilor şi personalului auxiliar şi precizează că angajaţii federaţiilor sunt recompensaţi cu sume care reprezintă 40 la sută din valoarea premiilor oferite sportivilor care au performat la Olimpiadă.

În acest fel, personalul din federaţie primeşte o recunoaştere meritată a nivelului de implicare prin care generează cadrul optim de pregătire a performanţelor cu care ajungem cu toţii să ne mândrim în cea mai importantă competiţie la nivel internaţional.

În cazul Federaţiei Române de Canotaj, întreaga sumă alocată la nivelul personalului instituţiei, raportată la nivelul de performanţă obţinut de sportivii noştri la Olimpiada de la Paris, este în cuantum de 324.000 Euro şi rezultă prin adunarea celor două sume de 162.000 Euro.

Aceasta sumă este destinată întregului personal al FRC, în funcţie de contribuţia fiecăruia la pregătirea şi obţinera performanţelor olimpice. Precizam că personalul FRC este format, în prezent, din 50 persoane”, a precizat FRC.

Fostul ministru Eduard Novak a postat miercuri pe Facebook un mesaj prin care acuză premierile făcute după Jocurile Olimpice, el precizând că secretarul general al Federaţiei Române de Canotaj şi contabilul şef al forului au primit premii mai mari decât campionul David Popovici

„Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea COSR, un premiu în valoare de 140.000 euro, în timp ce Erhan Cătălin (secretar general al FRC) şi Petrescu Roxana (contabilul şef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare. Adică, mai mare decât premiul obţinut de Daniel Popovici”, a scris Eduard Novak.

El menţionează că angajaţii FR Canotaj au fost premiaţi pentru ‘participare activă şi contribuţie substanţială la obţinerea rezultatelor”.

“De ce au fost premiaţi cei doi? Simplu! Pentru “participare activă şi contribuţie substanţială la obţinerea rezultatelor”. Altfel spus, performanţa administrativă (nu ştiu care este!) este mai valoroasă decât performanţa sportivă.

Adică, zecile de ore de antrenament săptămânal pe care sportivii de performanţă îl fac sunt mai puţin valoroase decât cele 40 de ore de muncă prestate de SG-ul şi contabilul şef al Federaţiei de Canotaj.

Deci, starea jalnică a bazelor sportive lăsate în paragină de administratorii lor valorează mai mult decât o medalie de aur.

Să fie oare şi vreo conotaţie politică? Puţin probabil, în condiţiile în care de la Agenţia Naţională pentru Sport lipa lipa către Botoşani spre un mandat de parlamentar…

Sportivii nu mai trebuie luaţi la mişto de Statul Român!”, a adăugat Novak.

La rândul său, preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a afirmat că fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, “traversează o perioadă în care memoria domniei sale nu se regăseşte în discursul său public“, subliniind că şi acesta a aplicat, după JO de la Tokyo, aceeaşi formulă de calcul prin care angajaţii federaţiilor sunt recompensaţi cu sume care reprezintă 40 la sută din valoarea premiilor oferite sportivilor care au performat la Jocurile Olimpice Paris 2024.

În răspunsul său, Elisabeta Lipă afirmă că normele financiare 1447/2007, cu modificările ulterioare, la Legea Sportului nr 69/ 2000 se aplică tuturor sportivilor, personalului auxiliar şi al federaţiilor de specialitate, precum şi al instituţiilor prevăzute de lege.

SCM Zalău a fost eliminată de Sporting CP în primul tur al Challenge Cup

Trădați în dragoste! Elena Lasconi se simte abandonată de PNL și ‘Domnul Ciucă’: ‘Are numărul meu de telefon, dar nu m-a sunat niciodată’