Franţa cere ca presa să aibă acces în Fâşia Gaza, ”pentru a arăta ceea ce se întâmplă”. ”Nu mai există nicio justificare a operaţiunilor militare ale armatei israeliene în (Fâşia) Gaza”, avertizează Jean-Noël Barrot în Ucraina

#image_title

Franţa cere ca ”presa liberă şi independentă să aibă acces în (Fâşia) Gaza, pentru a arăta” ceea ce se întâmplă în acest teritoriu palestinian aflat în pericolul foametei după 21 de luni de război, potrivit ONU şi ONG-urilor, cere marţi ministrul francez de Externe Jean-Noël Barrot, relatează AFP.

”Avem speranţa să putem scoatem câţiva colaboratori ai jurnaliştilor în următoarele săptămâni”, a declarat la la France Inter şeful diplomaţiei franceze, întrebat despre cazurile mai multor colaboratori ai AFP la faţa locului, care se află într-”o situaţie îngrozitoare”, potrivit conducerii agenţiei.

”Depunem mult efort şi energie”, a declarat ministrul francez în Ucraina, unde se află într-o vizită de două zile.

”De luni de zile, asistăm neputincioşi la deteriorarea dramatică a condiţiilor lor de trai. Situaţia lor este în prezent de nesusţinut, în pofida unui curaj, unui angajament profesional şi unei rezistenţe exemplare”, scria luni într-un comunicat AFP, iar Societatea Jurnaliştilor (Société des journalistes, SDJ) a tras un semnal de alarmă cu privire la riscul de a-i ”vedea murind”.

Israelul acuză Hamasul de o instrumentalizare a suferinţei populaţiei Fâşiei Gaza.

”În loc să accepte un armistiţiu, Hamasul duce o campanie de propagandă mincinoasă despre Israel. În paralel el acţionează în mod deliberat pentru a creşte tensiunile şi a face rău civililor care primesc ajutor umanitar”, denunţa luni pe X Ministerul francez de Externe.

”Hamasul este singurul responsabil de continuarea războiului şi suferinţelor celor două tabere”, aprecia ministerul.

În total 25 de ţări – inclusiv Regatul Unit, Franţa, Canada şi Japonia – au cerut să se pună capăt ”imediat” Războiului din Fâşia Gaza, asediată de către israel, într-o ”declaraţie comună” publicată luni.

”De când a fost fondată AFP, în august 1944, am pierdut jurnalişti în conflicte, am avut răniţi şi prizonieri în rândurile noastre, însă niciunul dintre noi nu-şi aminteşte să fi văzut vreun colaborator murind de foame”, denunţa luni la AFP SDJ.

ONU şi ONG-uri alertează cu regularitate cu privire la riscul foametei în teritoriul palestinian asediat de către Israel, după peste 21 de luni de conflict armat, declanşat de un atac fără precedent al mişcării islamiste palestiniene în sudul Israelului la 7 octombrie 2023.

”ŢINTE”

”Deoarece libertatea presei şi dreptul la informare sunt piloni ai democraţiei noastre”, a declarat comisarul european însărcinat cu Gestionarea Crizelor Hadja Lahbib, ”Israelul trebuie să lase presa să-şi facă treaba şi să-i garanteze accesul. Jurnaliştii şi civilii nu pot şi nu trebuie să fie ţinte”.

Barrot a condamnat ”cu cea mai mare fermitate” ”deplorabila” extindere a ofensivei israeliene în Fâşia Gaza lansată luni, ”care va agrava o situaţie deja catastrofală”.

”Nu mai există nicio justificare a operaţiunilor militare ale armatei israeliene în (Fâşia) Gaza. Aceasta este o ofensivă care va agrava situaţia deja catastrofală,  are va provoca noi deplasări forţate de populaţie, pe care le condamnăm cu cea mai mare fermitate”, a declarat el.

Franţa cere un ”armistiţiu imediat, eliberarea tuturor ostaticilor Hamas, care trebuie să fie dezarmată, şi acces fără vreo oprelişte la ajutor umanitar în Fâşia Gaza”, a subliniat ministrul francez.

Armata israeliană şi-a extins luni ofensiva într-un sector nou al Fâşiei Gaza – la Deir al-Balah, în centrul enclavei – şi vrea să acţioneze în zone în care nu a mai fost niciodată în cele 21 de luni de război împotriva Hamas, somându-i pe locuitori să evacueze locurile respective.

Apărarea Civilă din Fâşia Gaza a anunţat că 16 persoane au fost ucise în atacuri israeliene marţi.

Preşedintele Colegiului Medicilor, despre pachetul de măsuri propus de Ministerul Sănătăţii: Aceste lucruri sunt absolut necesare dacă ne dorim să avem un sistem de sănătate care să fie performant, sustenabil şi predictibil

MIPE: Peste 600 milioane euro au ajuns la IMM-uri prin garanţia InvestEU, finanţată prin PNRR/ Valoarea medie a finanţării s-a ridicat la circa 300.000 euro