Franța: Circa 500 de cazuri de rujeolă în 2024, de patru ori mai multe decât în 2023

Din 2023 se observă o recrudescenţă a epidemiilor de rujeolă la nivel mondial, după mai mulţi ani de scădere a acoperirii vaccinale împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR), constatată după pandemia de COVID-19, potrivit Agerpres.

Această recrudescenţă s-a accentuat în Franţa anul trecut, cu un număr de cazuri şi o incidenţă de patru ori mai mari.

„Dintre cazurile suspecte de rujeolă apărute între 1 ianuarie şi 31 decembrie 2024, au fost recenzate în total 483 de cazuri de rujeolă în întreaga Franţă, dintre care 84 importate”, potrivit bilanţului anual. În timp ce 62 de departamente metropolitane au înregistrat cel puţin un caz, în teritoriile de peste mări nu a fost semnalat niciun caz.

Totuşi, numărul de cazuri rămâne „încă limitat comparativ cu media anilor anteriori pandemiei de COVID-19 (o medie de 2.024 cazuri anual între 2017-2019)”, notează Santé publique France.

Boala a dus la spitalizarea a aproape o treime dintre cazuri (144), în special copii sub cinci ani şi adulţi de peste 30 de ani şi a fost asociată cu o complicaţie, în principal de tip pneumopatie, în cazul a 66 de persoane, adesea cu vârsta de peste 30 de ani.

Nu a fost raportat niciun deces.

Bilanţul din 2024 evidenţiază prezenţa „unor grupuri de populaţie încă receptive la virusul rujeolei, în special printre adolescenţi, tineri adulţi şi călători reveniţi din zone endemice”, notează Santé publique France.

O „proporţie semnificativă a focarelor de cazuri” a „apărut în creşe, la sugari pentru care infecţia cu virusul rujeolei poate avea consecinţe grave, inclusiv pe termen lung”.

Din 68 de cazuri grupate identificate, au existat şase focare epidemice de cel puţin cinci cazuri fiecare, afectând instituţii şcolare, cercuri familiale, anumite populaţii (tabere de romi), dar mai ales mai multe creşe.

Cel mai important episod epidemic a avut loc în regiunea Auvergne-Rhône-Alpes (53 de cazuri raportate între ianuarie şi aprilie 2024).

Dintre cele 300 de cazuri eligibile pentru vaccinare (persoane cu vârsta de cel puţin un an şi născute după 1980) şi cu statut vaccinal cunoscut, aproape două treimi (64%) nu erau vaccinate împotriva rujeolei, 15% erau cu o o doză, 18% cu două doze şi 3% cu un număr de doze necunoscut, detaliază raportul.

De asemenea, aproape o treime dintre cazurile declarate în 2024 (157) erau fie importate, fie legate de o importare, „confirmând reluarea circulaţiei virusului rujeolei la nivel mondial şi riscul reemergenţei în Franţa”, subliniază agenţia.

Cazurile importate au crescut semnificativ (84 faţă de 31 în 2023), iar peste jumătate dintre acestea erau nevaccinate.

Microsoft închide Skype după două decenii

Peste 80 de persoane au fost înţepate de căpuşe în luna aprilie în Satu Mare