Preşedintele senegalez Bassirou Diomaye Faye anunţă în interviuri acordate AFP şi France2, că Franţa trebuie să-şi închidă bazele militare în Senegal, a căror prezenţa este incompatibilă, în opinia sa, cu suveranitatea ţării sale, fără ca acest lucru să însemne o ”ruptură”, relatează AFP.
”Senegalul este o ţară independentă, este o ţară suverană, iar suveranitatea nu este compatibilă cu prezenţa unor baze militare într-o ţară suverană”, a declarat joi AFP, într-un interviu la palatul prezidenţial, Bassirou Diomaye Faye.
Bassirou Diomaye Faye, ales în martie cu promisiunea de a restabili suveranitatea ţării, dă asugurări că nu este vorba despre un act de ”ruptură” şi a apărat un ”parteneriat renovat” cu fostta putere colonială.
El a salutat drept un ”pas mare” faptul că preşedintele francez Emmanuel Macron a recunoscut, într-o scrisoare, faptul că forţele coloniale franceze au comis un ”masacru” la Thiaroye, în apropiere de Dakar, la 1 decembrie 1944, deschizând focul împotriva unor puşcaşi senegalezi retrasşi din Franţa.
PARTENERIAT FĂRĂ PREZENŢĂ MILITARĂ
Bassirou Diomaye Faye îşi reafirmă voinţa unei diversificări a parteneriatelor Senegalului, care vrea să se dezvolte şi să rămână un interlocutor cu cât mai muţi, în contextul în care ţări din Sahelul vecin care au trecut sub guvernarea militarilor şi-au întrerupt brusc relaţiile cu Franţa şi s-au îndreptat către Rusia.
”Franţa rămâne un partener importnat al Senegalului din punctul de vedere al nivelului investiţiilor, prezenţei societăţilor franceze şi cetăţenilor francezi aflaţi în Senegal”, subliniază Bassirou Diomaye Faye.
Însă, la 84 de ani de la independenţă, ”autorităţile franceze trebuie să ia în calcul un parteneriat fără această prezenţa militară aici, care să fie un parteneriat bogat, un parteneriat fecund, un parteneriat privilegiat şi global la fel ca cele cu multe alte ţări”, subliniază el.
”Prezenţa militară sau absenţa militară nu trebuie să fie egală cu ruptura”, a declară el, subliniind existenţa unor relaţii între Senegal şi ţări ca China, Turcia, Statele Unite sau Arabia Saudită. ”Toate aceste ţări nu au baze militare în Senegal”, insistă el.
”În prezent, China este primul nostru partener comercial prin volumul de investiţii şi schimburi. Are china o prezenţa militară în Senegal? Nu. Vorbim, din această cauză d vreo ruptură? Nu”, insistă el.
Bassirou Diomaye Faye a evocat o actualizare apropiată a doctrinei cooperării militare.
Această actualizare ”impune, evident, să nu mai existe baze militare ale vreunei ţări în Senegal şi impune şi alte evoluţii în cooperarea militară ăcu aceste ţări care intenţionează să-şi mai menţină cooperarea cu Senegalul”, declară el.
Franţa a decis să-şi reducă puternic prezenţa militară în Africa.
La începutul verii, două surse apropiate Executivului francez şi o sursă militară dezvăluiau AFP intenţia păstrării a câte 100 de militari în Gabon – de la 350 atunci -, în Senegal – de la 350 – şi în Coasta de Fildeş – de la 600 – şi a aproximativ 300 de militari în Ciad – de la 1.000.
Palatul Élysée anunţa săptămâna aceasta că trimisul personal al lui Emmanuel Macron în Africa, Jean-Marie Bockel, i-a predat preşedintelui un raport privind reconfigurarea dispozitivului militar francez în Africa, care promovează un parteneriat ”reînoit” şi ”constructiv”.