„Aş vrea să vă povestesc despre Climate Change Summit. Timp de doi ani, consecutiv, Cancelaria prim-ministrului a fost partener strategic pentru acest eveniment care a reunit, nu doar din România şi de la nivel mondial, aproximativ 3,5 milioane de participanţi, fizic şi online. Aş vrea să vă vorbesc şi despre reînvierea după zece ani a Romenvirotec – Târgul de mediu românesc, şi Forumul pentru Mediu, care adună la aceeaşi masă mediul de afaceri şi autorităţile publice locale şi centrale. Realitatea românească trebuie construită şi cu ajutorul celor două comitete existente la nivelul Cancelariei prim-ministrului şi care îmi doresc să continue: Comitetul pentru economia circulară a României şi Comitetul Interministerial pentru Schimbări Climatice. Vorbim despre o economie în care să primeze eficienţa resurselor, o economie care să adopte cele mai noi inovaţii din domeniu, dar care să fie şi competitivă nu doar la nivelul Uniunii Europene, cât şi la nivel internaţional. Asta ne dorim cu toţii, chiar dacă pare utopic, însă, repet, perseverenţa ne va duce acolo unde ne dorim fiecare dintre noi, iar locul în care îmi doresc să ajungem este acela în care să avem asigurat echilibrul între dezvoltarea economică a României şi sănătatea umană, respectiv sănătatea mediului”, a subliniat Frăsineanu, potrivit Agerpres.
În acelaşi timp, reprezentanta Guvernului a amintit de Memorandumul rezultat din prevederile Codului Silvic, referitor la crearea centurilor verzi din jurul oraşelor României.
„Am reuşit, împreună cu mulţi dintre dumneavoastră, cei de aici din sală, dar împreună şi cu foarte mulţi din administraţia centrală şi din mediul de business, să facem lucruri, adică să transferăm viziunea în realitatea românească. Pentru că suntem cumva la un moment de bilanţ, am să vă spun cum am transferat viziunea în realitate, fie că a fost vorba despre conferinţe şi dezbateri, despre congrese, despre expoziţii, despre forumuri sau despre lucruri foarte concrete şi foarte aplicabile, planuri de acţiune. Aş porni de la faptul că avem în realitatea imediată, în Codul Silvic, creat un concept pe care l-am îmbrăţişat la nivel de Memorandum şi apoi l-am transpus în legislaţie: centurile verzi, acele guri de oxigen ale oraşelor. Am pornit cu Municipiul Bucureşti şi am extins conceptul la toate localităţile României”, a afirmat Mihaela Frăsineanu.
Grupul de Presă MediaUno, Asociaţia MediaUno, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă şi Institutul Naţional de Statistică organizează, în perioada 21 mai – 16 iunie 2025, „Bucharest Leaders’ Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality”, ediţia a XXIX-a a proiectului naţional „Împreună protejăm România”.