Frăsineanu: Implementarea unui sistem Clearing House va ajuta la uniformizarea colectării separate a deşeurilor de ambalaje

„Sistemul de Garanţie-Returnare funcţionează, Slavă Domnului, dar nu perfect. Oricum, nici noi nu suntem perfecţi şi nimeni nu este perfect în România, dar este perfectibil şi în fiecare sau cu fiecare acţiune a fiecărui cetăţean, dar şi a celor care lucrează în interiorul Sistemului de Garanţie-Returnare se eficientizează. Acesta este şi motivul pentru care s-a şi pus accent pe eficientizare, pe creşterea cantităţii de deşeuri de ambalaje care trebuie colectate şi apoi reciclate, de fapt pe creşterea eficienţei sistemului de sortare. Ministerul Mediului a pus deja în dezbatere publică acel proiect de Hotărâre de Guvern prin care se aprobă Planul de investiţii care va duce la creşterea eficienţei sistemului. În mod cert, pentru organizaţiile care implementează răspunderea extinsă a producătorilor a venit cumva timpul să fie şi ele ajutate, să nu mai aibă atât de multe probleme în a-şi îndeplini obiectivele. De mulţi ani susţin implementarea „Clearing House”- ului, care a început având la bază nişte obiective cumva fireşti. În primul rând, o uniformizare la nivelul României în ceea ce priveşte colectarea separată a deşeurilor de ambalaje generate în flux municipal. Şi atâta timp cât avem exemplul SGR-ului care funcţionează, putem să-l transpunem în sistemul municipal. Ambalajele să fie colectate separat. Nu spun eu pe câte tipuri de materiale, ci o va spune realitatea din teren, pe câte tipuri de materiale pot fi colectate”, a explicat Frăsineanu.

Potrivit reprezentantei Guvernului, pentru implementarea unui sistem „Clearing House” este nevoie de o conştientizare la nivel naţional.

„S-a vorbit aici de faptul că oamenii nu înţeleg importanţa separării la sursă şi despre faptul că oamenii nu înţeleg că deşeurile reciclabile trebuie să fie separate de orice alt tip de deşeuri care se generează în locuinţele lor şi sunt de acord cu asta. Dar atâta timp cât infrastructura nu este pusă la dispoziţie, transportul separat nu este pus la dispoziţie, putem să facem 70.000 de campanii la nivel naţional, pentru că nu vom avea niciun fel de rezultat şi ar trebui să ne dăm seama de asta şi să ne dăm seama din datele pe care le avem la dispoziţie. Nici nu ştiu dacă să ne bucurăm sau să ne întristăm de faptul că Eurostat ridică semne mari de întrebare şi că a venit anul trecut în control la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului pentru a verifica datele pe care noi le-am transmis (…) O să punem la dispoziţie şi legislaţia subsecventă necesară pentru colectarea separată a deşeurilor biodegradabile (…) Punând această legislaţie la dispoziţie, cred că mai avem foarte puţin până o finalizăm şi până încheiem şi proiectul pe care Ministerul Mediului l-a finanţat”, a transmis consilierul de stat.

În acelaşi timp, Mihaela Frăsineanu a precizat că, până la sfârşitul lunii lunii martie, „o să punem la dispoziţie şi legislaţia necesară pentru clarificarea aspectelor legate de biogaz obţinut din deşeuri municipale şi nu doar din deşeuri municipale, în aşa fel încât să-i ajute pe cei care îşi doresc să folosească, să capteze şi apoi să folosească biogazul”.

PRIAevents a organizat, joi, conferinţa PRIA Environment cu tema „SGR în România”, în cadrul căreia au dezbătut reprezentanţi ai companiei RetuRO, producători, retaileri, asociaţii din domeniu, companii de mediu, Unităţi Administrativ-Teritoriale (UAT) şi autorităţi centrale.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Sărăcie severă în România. Câți copii sunt afectați de acest fenomen grav

Coreea de Sud acuză DeepSeek că a transferat datele și mesajele utilizatorilor fără consimțământ