O posibilă confiscare a activelor ruseşti este „în prezent în curs de clarificare”, a spus Merz în interviul acordat publicaţiei Zeit. „Dacă există o cale de a mobiliza aceşti bani pe o bază legală solidă, o vom face. Totuşi, trebuie de asemenea să fim conştienţi de riscurile pe care un asemenea pas le implică pentru piaţa financiară europeană”, a explicat noul şef al guvernului federal german.
În urma sancţiunilor impuse Moscovei pentru invazia în Ucraina, statele UE împreună cu cele din G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi SUA) au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de euro din rezervele sale valutare şi în aur.
Din această sumă, UE a îngheţat active ale Băncii Centrale a Rusiei în valoare de circa 200 de miliarde de euro, cea mai mare parte a acestei sume, aproximativ 185 de miliarde de euro, fiind depozitată în Belgia sub forma de titluri de valoare şi sume cash. Restul activelor ruseşti îngheţate în afara UE se află în special în SUA, Japonia, Regatul Unit şi Elveţia.
Dar Ucraina şi unii politicieni occidentali cer confiscarea directă a acestor active şi folosirea lor atât pentru reconstrucţia Ucrainei, cât şi pentru achiziţia de arme şi muniţii destinate armatei ucrainene. Însă o asemenea măsură pare cel puţin deocamdată dificilă, existând numeroase obstacole de natură juridică, geopolitică şi financiară, cum ar fi de pildă riscul de a tulbura pieţele financiare internaţionale şi de a slăbi moneda euro. În plus, Moscova, care a acuzat Occidentul de „furt” din proprietăţile sale, a ameninţat cu represalii dacă o asemenea măsură va fi pusă în practică.
Pe de altă parte, cancelarul german a reafirmat în acelaşi interviu că în prezent continuă discuţiile asupra unor noi sancţiuni europene împotriva Rusiei, care să ţintească cu precădere sectoarele bancar şi energetic. Friedrich Merz, împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cu premierul britanic Keir Starmer şi cu cel polonez Donald Tusk, au ameninţat sâmbătă Rusia cu astfel de sancţiuni dacă până lunea care a trecut nu acceptă necondiţionat o încetare a focului în Ucraina pentru o perioadă de 30 de zile.
Acest ultimatum, respins de Rusia, nu a putut fi pus în aplicare de europeni în lipsa susţinerii din partea preşedintelui american Donald Trump. Deocamdată, statele UE au adoptat săptămâna aceasta al 17-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care vizează în special flota din umbră de petroliere ruseşti.