Friedrich Merz, ales cancelar cu greu

Conservatorul Friedrich Merz a fost ales marţi – cu greu – cancelar al Germaniei de către deputaţi, fiind nevoit să facă două încercări, un semn al dificultăţilor care-l aşteaptă la putere, într-un moment crucial pentru ţara sa, relatează AFP.

Într-un scenariu fără precedent în Germania, a fost nevoie de un al doilea tur de scrutin în Bundestag pentru ca preşedintele Partidului Uniunea Creşfin Democrată (CDU) să fie până la urmă ales – la limită – în postul de şef al Guvernului.

Friedrich Merz, în vârstă de 69 de ani, care a obţinut – cu greu – o victorie în februarie în alegeri legialative anticipate, a obţinut 325 dintre cele 630 de voturi ale deputaţilor într-un al doilea vot, organizat marţi după-amiaza, necesar după eşecul unui prim vot marţi dimineaţa – care a provocat stupefacţie.

Alegerea cu buletine de vot secrete a lui Friedrich Merz părea o simplă formalitate, după încheierea unui acord de coaliţie majoritară cu Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului în exerciţiu Olaf Scholz, însă a eşuat să atingă pragul necesar.

Niciodată în istoria Germaniei postbelice un cancelar nu a mai avut o asemenea soartă.

În sistemul parlamentar german, parlamentarii sunt cei care-l aleg pe şeful Guvernului.

Acest eşec ilustrează fragilitatea liderului democrat-creştin şi al coaliţiei cu care intenţionează să guverneze prima economie europeană, într-o lume aflată în plină agitaţie geopolitică şi aflată atât sub presiunea administraţiei lui Donald Trump, cât şi, pe plan intern, sub presiunea unei extreme drepte în plină ascensiune.

FRONDORI

După criza politică deschisă de căderea Guvernului Scholz, în noiembrie, Friedrich Merz a alimentat aşteptările, promiţând să relanseze ţara aflată în criză economică şi Europa.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a felicitat rapid, marţi, şi şi-a exprimat speranţa a ”mai mult leadership german” pe Bătrânul Continent şi în relaţiile cu Statele Unite, ”în timp ce viitorul Europei este în joc”.

Aceeaşi nerăbdare la Paris, unde Emmanuel Macron îl va primi miercuri pentru a face motorul franco-german ”maiputernic ca niciodată”.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen se bucură, la rândul său, la lucreze împreună cu Merz în vederea unei ”Europe unite”.

Friedrich Merz îşi începe astfel – slăbit- mandatul de patru ani, în contextul în care se aştepta să aducă stabilitate după o criză politică naţională provocată de căderea Guvernului Scholz în noiembrie.

Această lovitură de teatru îi subminează din primul moment promisiunea relansării ţării care se află în criză economică şi a Europei.

Deja puţin popular în opinia publică, el este contestat în propria tabără conservatoare din cauză că a revenit asupra unei promisiuni de campanie şi a relaxat recent regulile naţionale foarte stricte ale cheltuielilor bugetare.

El a făcut-o pentru a finanţa un program vast de reînarmare a Germaniei împotriva ameninţării ruse şi a unei dezangajări militare americane pe continentul european, dar şi de mordernizare a ţării, în valoare de câteva sute de miliarde de euro.

Această alegere cu forcepsul este ”o palmă” şi ”va avea în mod sigur un impact asupra începutului său de cancelar şi apoi asupra perioadei de guvernare viitoare”, declară AFP o profesoară de la Sciences Po Paris Claire Demesmay, totodată o cercetătoare asociată la Centrul Marc Bloch din Berlin.

”Iar la nivel internaţional, de asemenea, acesta nu estre într-adevăr un semn bun”, în contextul în care Friedrich Merz este aşteptat miercuri la Paris şi la Varşovia.

Noul cancelar, care a fost învestit marţi de către şeful statului şi a depus jurământul, ştia că nu va beneficia de nicio perioadă de graţie.

Însă nu se aştepta la această umilire parlamentară, aşa cum l-a trădat faţa sa posomorâtă, pe culoarele Bundestagului, după primul vot.

I-au lipsit 18 voturi – un semn al incapacităţii sale de a obţine imediat toate voturile conservatorilor şi social-democraţilor.

AMBUSCADA EXTREMEI DREPTE

În această atmosferă haotică, Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta), şi-a frecat mâinile şi a cerut imediat noi alegeri.

”Noi suntem pregătiţi să ne asumăm responsabilitatea guvernamentală”, a declarat Alice Weidel, a cărei mişcare îi depăşeşte în prezent, în anumite sondaje, pe conservatori, după ce a obţinut 20% dintre voturile exprimate în alegerile legislative anticipate în februarie.

”Aţi eşuat. Evenimentele acestei zile sunt fără precedent în această Cameră”, a declarat alt lider AfD, Bernd Baumann.

Aceste turbulenţe au loc în contextul în care Germania se află la un moment geopolitic de răscruce, nevoită să renunţe la tutela militară a unui aliat american devenit imprevizibil şi să-şi reinventeze modelul economic.

Merz, un susţinător neclintit al Ucrainei, a promis din nou ”leadershipul” în Europa, care presupune o strângere a legăturilor cu Parisul şi Varşovia.

În vederea înfruntării ameninţării ruse, coaliţia sa vrea ă continue moderniarea armatei germane, dar şi a infrastructurilor germane esenţiale, ca drumurile şi şcolile, aflate într-o stare proastă după ani de subinvestiţii.

Pe plan intern, Friedrich Merz intenţionează să facă AfD să scadă printr-o poziţie dură împotriva imigraţiei.

Succesul său la putere va depinde de înţelegerea cu aliaţii social-democraţi, care au obţinut ministerele-cheie – vicecancelarul Lars Klingbeil Finanţele, iar minsitrul în exerciţiu Boris Pistorius Apărarea.

Nicuşor Dan, mesaj de calm, faţă de evoluţiile pieţei financiare: Nu există motiv de panică financiară pentru România / Societatea românească va alege schimbarea înţeleaptă faţă de o schimbare care se ducă la haos

Adrian Câciu (PSD): Un euro, 5,1 lei. Azi! Care ai vrut duş cu apă rece, extins la nivel naţional şi l-ai dus pe matematician acolo, vezi că începe să vină apa rece! / Reacţia lui Nicuşor Dan: Acesta este definiţia unui mesaj iresponsabil