Studiul, publicat în American Journal of Physiology-Renal Physiology, sugerează că alimentele bogate în potasiu, precum bananele și broccoli, ar putea aduce beneficii mai mari în reglarea tensiunii arteriale decât simpla reducere a sodiului, scrie The Independent.
Hipertensiunea arterială afectează aproape o treime dintre adulții din întreaga lume și este o cauză majoră a bolilor de inimă, accidentelor vasculare cerebrale și altor afecțiuni grave. În prezent, recomandările pentru persoanele cu hipertensiune se concentrează în principal pe limitarea consumului de sare, dar cercetările recente sugerează că, de fapt, creșterea aportului de potasiu ar putea avea un impact mult mai mare asupra sănătății.
„De obicei, atunci când avem hipertensiune arterială, ni se recomandă să consumăm mai puțină sare. Cercetările noastre sugerează că adăugarea unor alimente bogate în potasiu, cum ar fi bananele sau broccoli, ar putea avea un impact pozitiv mai mare asupra tensiunii arteriale decât doar reducerea sodiului”, a declarat Anita Layton, unul dintre autorii studiului de la Universitatea din Waterloo.
Studiul a examinat efectele sodiului și potasiului asupra organismului, arătând că un raport mai mare de potasiu față de sodiu în dietă ar putea fi mai eficient pentru scăderea tensiunii arteriale. Deși cercetările anterioare au demonstrat beneficiile unui aport mai mare de potasiu, acest studiu aduce dovezi suplimentare despre importanța echilibrului între acești electroliți esențiali pentru corp.
„Astăzi, dietele occidentale tind să fie mult mai bogate în sodiu și mai sărace în potasiu, iar acest lucru ar putea explica de ce hipertensiunea arterială este o problemă predominantă în societățile industrializate”, a adăugat Melissa Stadt, doctorand la Universitatea din Waterloo.