De exemplu, mulți fermieri s-au reprofilat spre cătină, un fruct aparent banal, dar cu proprietăți terapeutice remarcabile. Cătina este supranumită și ‘aurul portocaliu al naturii’. În ultimii ani a câștigat teren rapid în preferințele europenilor și asiaticilor, oferind totodată o șansă reală la prosperitate pentru tot mai mulți fermieri români.
Cea mai mare parte din producție se transformă în sucuri, siropuri, marmelade sau ceaiuri, cererea pentru acestea fiind una extrem de mare. Bogată în vitaminele B1, B2, C, PP, carotenoide și acid folic, cătina este recunoscută pentru efectele sale benefice împotriva răcelilor, anemiei și oboselii cronice.
Un exemplu de succes este Ilie Potecaru, fermier din județul Gorj, care deține astăzi cea mai mare plantație de cătină din Europa de Est. Povestea sa începe dintr-un moment dificil. După ce tatăl său a fost diagnosticat cu cancer, iar medicii din Viena nu îi mai dădeau nici trei luni de viață, bărbatul a început să studieze plantele cu efecte terapeutice. Așa a descoperit cătina. După ani de consum constant, tatăl său este încă în viață și se simte excelent. Astăzi, cătina a devenit nu doar un business, ci o misiune personală.
„E o poveste întreagă. Ideea e că tatăl meu trăiește și azi, e sănătos tun. Acum, deja e pasiune”, spune Ilie Potecaru, conform playtech.ro.
Acum, plantația sa se întinde pe 50 de hectare și este exploatată în regim ecologic. Cea mai mare parte a producției ajunge la export, în piețe precum Germania, Franța, Japonia și Emiratele Arabe Unite.
„Cel mai cerut produs este nectarul de cătină cu miere. Anul acesta estimăm să vindem peste 8.000 de litri doar în Dubai”, afirmă antreprenorul.
Într-un context agricol tot mai imprevizibil, cătina pare să ofere o alternativă sustenabilă și profitabilă. Rezistentă la schimbările climatice și susținută de o cerere globală în creștere, planta devine tot mai mult o alegere strategică pentru viitorul agriculturii românești.