Rusia a deschis o anchetă împotriva unui jurnalist de la postul american de televiziune CNN, Nick Paton Walsh, şi a două jurnaliste ucrainene – Diana Buţko şi Olesia Borovik – care au realizat reportaje în regiunea Kursk, după ce au trecut în mod ”ilegal” frontiera din Ucraina, relatează AFP.
Serviciile riuse de securitate (FSB) anunţă într-un comunicat publicat joi că au ”deschis o anchetă penală” împotriva americanului Nick Paton Walsh şi ucrainencelor Diana Buţko şi Olesia Borovik cu privire la ”trecerea ilegală a frontierei”.
Chief International Security Correspondent Nick Paton Walsh gained some of the first access to a Ukrainian-held Russian town Friday, to witness their control over the town of Sudzha and the intensity of the fight. CNN was accompanied by the Ukrainian military who reviewed the…
— Beautiful Flower (@LexieBeautiful_)
O procedură asemănătoare a fost lansată la 17 august de către autorităţile ruse împotriva a doi jurnalişti italieni de la postul public RAI, Stefania Battistini şi Simone Traini, din acelaşi motiv.
Liberation of Russia will be televised:
CNN’s Nick Paton Walsh reported from Kursk.— Igor Sushko (@igorsushko)
Aceşti jurnalişti străini au realizat reportaje în oraşul rus Sudja, situat la aproximativ zece kilometri de frontiera Ucrainei, pe care Kievul l-a cucerit în întregime în cadrul unei ofensive în regiunea Kursk, lansată la începutul lui august.
O repórter da CNN Nick Paton Walsh visitou a cidade Sudzha, na região russa de Kursk, ocupada pelas forças ucranianas. Walsh relatou que o ataque da Ucrânia é persistente e a Rússia está incapaz de expulsar os ucranianos do território
— CNN Brasil (@CNNBrasil)
Jurnaliştii vizaţi de aceste anchete – care nu se află în Rusia – riscă până la cinci ani de închisoare, potrivit Codului Penal rus.
A CNN journalist entered Russian territory with Ukrainian terrorists and is reporting from in the Kursk region, Russia. He is acting as part of the occupation team.
— Russian Market (@runews)
În acest context, Moscova le-a convocat în ultimele zile pe ambasadoarea Italiei în Rusia Cecilia Piccioni şi pe o diplomată americană de la Moscova, Stephanie Holmes, în semn de proetst faţă de aceste reportaje.
După luni de recul din faţa înaintării trupelor ruse în Donbas, Ucraina a mutat luptele armate pe teritoriul Rusiei la 6 august, când a lansat o ofensivă de o amploare fără precedent în regiunea rusă de frontieră Kursk,
Kievul a anunţat că a cucerit 93 de localităţăi şi 1.250 de kilometri pătraţi.
Preşeintele rus Vadimir Putin a promis să ”expulzeze” forţele ucrainene din Rusia.