FSLI, întâlniri cu ambii candidaţi la alegerile prezidenţiale, pentru prezentarea problemelor din Educaţie: Fiecare membru de sindicat este capabil să ia propriile decizii în privinţa votului

Conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) anunţă că s-a întâlnit cu ambii candidaţi la alegerile prezidenţiale pentru a le prezenta problemele din sistemul de educaţie. FSLI arată că discuţia cu George Simion, candidatul AUR, a durat circa cinci minute, ”fiind aduse la cunoştinţă doar o parte a problemelor din sistemul educaţional pe care am dorit să i le prezentăm”. Întâlnirea cu Nicuşor Dan, candidat independent, a avut loc vineri şi a durat aproximativ 30 de minute, fiind discutate nemulţumiri legate de finanţarea educaţiei, nivelul de salarizare, politizarea sistemului de învăţământ, protecţia dascălilor, birocraţie, iar acesta a recunoscut că problemele trebuie rezolvate, unele imediat, iar altele gradual. ”Suntem o federaţie sindicală echidistantă faţă de politică şi considerăm că fiecare membru de sindicat este capabil să ia propriile decizii în privinţa votului”, arată reprezentanţii FSLI.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) România au anunţat, vineri, că au avut loc întâlniri ale conducerii executive cu Nicuşor Dan şi George Simion, candidaţii la alegerile prezidenţiale, pentru a le aduce acestora la cunoştinţă problemele din sistemul educaţional şi pentru a le asculta opinia, ”acest lucru neavând nicio legătură cu implicarea în campania electorală”.

”Preşedintele României, cea mai înaltă funcţie din statul român, chiar dacă nu poate lua decizii directe în ceea ce priveşte sistemul de învăţământ, poate influenţa instituţiile statului în luarea unor măsuri benefice pentru educaţie, acesta fiind principalul motiv pentru care am participat la cele două întâlniri”, a transmis FSLI.

Reprezentanţii sindicatelor au precizat că ”întâlnirea cu domnul George Simion a fost foarte scurtă (aproximativ 5 minute), fiind aduse la cunoştinţă doar o parte a problemelor din sistemul educaţional pe care am dorit să i le prezentăm”.

Astfel, sindicaliştii au reclamat finanţarea necorespunzătoare a sistemului educaţional, nerespectându-se prevederile Legii nr. 198/2023, conform căreia acestui domeniu ar trebui să i se aloce 15% din bugetul consolidat (aproximativ 6% din PIB), faptul că salarizarea din învăţământ este încă nemotivantă, atâta timp cât salariul profesorului debutant este de aproximativ 3.700 lei net, cu 33% mai mic decât salariul mediu brut pe economie. FSLI a precizat că, în conformitate cu prevederile OUG nr. 57/2023, salariul profesorului debutant ar trebui să fie egal cu salariul mediu brut pe economie, care este, în prezent, de aproximativ 5.000 lei net.

Totodată, ei au arătat că salariile din învăţământ sunt, în România, cu aproximativ 22% mai mici decât cele din administraţie şi ordine publică, în timp ce, în majoritatea ţărilor din UE, salariile din administraţie sunt mai mici decât cele din învăţământ şi au subliniat că politizarea funcţiilor de conducere din unităţile de învăţământ ridică mari problema în cadrul sistemului de educaţie.

”La întâlnirea de astăzi cu domnul Nicuşor Dan, care a durat aproximativ 30 de minute, pe lângă problemele prezentate mai sus, au mai fost aduse în discuţie următoarele: profesorii nu sunt protejaţi în spaţiul şcolar, înregistrându-se numeroase agresiuni din partea părinţilor şi a elevilor asupra acestora; există o birocraţie excesivă în sistemul de învăţământ, profesorii fiind nevoiţi să întocmească materiale care nu au nicio legătură cu procesul instructiv-educativ. Un exemplu este cel legat de întocmirea dosarelor pentru ajutoarele sociale, sarcină care ar trebui să fie preluată de administraţia locală; creşterea alarmantă a deficitului de cadre didactice, din cauza neatractivităţii acestui domeniu; probleme legate de formarea iniţială a cadrelor didactice, care este aproape inexistentă la ora actuală”, a arătat FSLI.

Federaţia Sindicală a adăugat că i-a propus acestuia ca, în situaţia în care va ajunge preşedintele României, să facă efortul de a organiza semestrial întâlniri cu liderii sindicali din învăţământ, pentru a i se aduce la cunoştinţă problemele reale din sistemul educaţional.

”Domnul Nicuşor Dan a recunoscut că problemele prezentate sunt serioase şi că acestea trebuie rezolvate, unele imediat, altele gradual”, a menţionat sursa citată.

În final FSLI a subiniat că nu este implicată în campania electorală.

”Suntem o federaţie sindicală echidistantă faţă de politică şi considerăm că fiecare membru de sindicat este capabil să ia propriile decizii în privinţa votului”, au conchis reprezentanţii FSLI.

Știința Baia Mare a învins Timișoara, în etapa a opta din Liga de Rugby

Preşedintele CNAS, la Congresul Naţional de Securitate şi Sănătate în Muncă: Depistarea precoce a bolilor grave este şi în interesul angajatorilor, care pot evita astfel pierderea capacităţii de muncă a angajaţilor pe perioade îndelungate