Funeraliile de stat pentru Jimmy Carter vor avea loc la Catedrala Naţională din Washington pe 9 ianuarie / Va fi înmormântat alături de soţia sa, Rosalynn Carter, pe terenul casei lor vechi din Plains

Funeraliile de stat pentru Jimmy Carter, fostul preşedinte american care a murit duminică la vârsta de 100 de ani, vor avea loc la Catedrala Naţională din Washington pe 9 ianuarie, potrivit armatei americane, relatează Reuters. Carter va fi înmormântat alături de soţia sa, Rosalynn Carter, pe terenul casei lor vechi din Plains.

Preşedintele american Joe Biden, care anul trecut a declarat că Carter l-a rugat să rostească elogiul la înmormântarea sa, a ordonat ca 9 ianuarie să fie o zi de doliu naţional pentru Carter în toate Statele Unite.

Funeraliile oficiale de stat de şase zile pentru Carter încep sâmbătă, când rămăşiţele sale se deplasează cu o coloană de maşini prin oraşul său natal, Plains, Georgia, a precizat armata într-o declaraţie. Cortegiul care îl transportă pe Carter se va opri la ferma unde a crescut. Acolo, Serviciul Parcurilor Naţionale va suna clopotul fermei istorice de 39 de ori – Carter a fost cel de-al 39-lea preşedinte al SUA. rămăşiţele pământeşti ale lui Carter vor fi apoi transportate la Atlanta, unde vor odihni la Carter Presidential Center până în dimineaţa zilei de 7 ianuarie.

Trupul său va fi apoi transportat cu avionul la Washington, D.C., unde va odihni în rotonda Capitoliului SUA până la ceremonia funerară naţională. Familia va organiza funeralii private şi o înmormântare în Georgia mai târziu, pe 9 ianuarie, după ceremonia de la Catedrala Naţională din Washington. Carter va fi înmormântat alături de soţia sa, Rosalynn Carter, pe terenul casei lor vechi din Plains.

Carter, un democrat, a devenit preşedinte în ianuarie 1977, după ce l-a învins pe preşedintele republican în exerciţiu Gerald Ford în alegerile din 1976. Preşedinţia sa de un mandat a fost marcată de acordurile de la Camp David din 1978 dintre Israel şi Egipt, care au adus o oarecare stabilitate în Orientul Mijlociu.

Carter şi-a dedicat lunga carieră post-prezidenţială activităţii umanitare, pentru care a primit Premiul Nobel pentru Pace. Lideri mondiali şi foşti preşedinţi ai Statelor Unite au adus un omagiu unui om pe care l-au apreciat ca fiind plin de compasiune, umil şi angajat în favoarea păcii în Orientul Mijlociu.

Sistemul de sănătate din nordul Gazei a fost „distrus”, afirmă Crucea Roşie

La ONU, Israelul avertizează că Houthis riscă să aibă aceeaşi soartă ca Hamas şi Hezbollah