Familiile sinistrate au în continuare nevoie de ajutor, constând în materiale de construcţie, materiale igienico-sanitare, iar unii dintre ei spun că nu ştiu ce să ceară.
Primarul comunei Slobozia Conachi, Emil Dragomir, a declarat pentru AGERPRES că şi în momentul de faţă în cele două sate ale comunei, Izvoarele şi Slobozia Conachi, mai sunt locuinţe care au mâl în casă şi că autoritatea locală pune la dispoziţia sinistraţilor mijloace de transport pentru a înlătura bunurile care nu mai pot fi folosite.
„Sunt 22 de loturi de casă (în cartierul nou, n.red.). Sunt deja date, dar am alocat încă 31 de loturi de casă. (…) Mai avem încă 21 de loturi destinate cetăţenilor inundaţi. Şi ele au fost repartizate. În momentul de faţă, 49 de familii locuiesc în module. Aceste module au fost făcute special cu bucătărioară, cu trei, patru dormitoare, sunt foarte mari şi au şi utilităţile necesare”, a afirmat primarul Dragomir.
„De frig mă trezesc noaptea. (…) Asta e şi bucătărie, şi tot. Încălzesc un pic de apă, am un lighenaş, ne spălăm cât se poate, ne schimbăm şi înapoi la treabă”, a afirmat F. Florea.
Primarul comunei Slobozia Conachi spune că săptămâna viitoare va merge la Guvern pentru a semna contractul de finanţare necesar realizării reţelelor de apă şi canalizare în noul cartier, banii urmând să fie alocaţi prin Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny”.
Familia Florea a fost afectată de inundaţii anul acesta pentru a treia oară în ultimii 11 ani. Şi-a reconstruit de două ori casa pe acelaşi loc, pentru că nu avea un alt teren, iar acum a primit în concesiune un lot în noul cartier.
„Noi suntem obosiţi şi psihic. De-atunci (septembrie 2024, n.red.), n-am stat. M-a durut sufletul să plec şi să las mâlul acolo (în casa inundată, n.red.). Mai sunt geamuri, pereţi, toate au fost muncite. Două sufragerii, ladele, toate erau aşa… Au venit jandarmii şi au tăiat din fotoliile mari, le-au scos afară, ca să intru şi să văd ce mai e. Mai este o sufragerie în casă, mai este o canapea, mai sunt lucruri pe care nici măcar nu putem să le mai scoatem. Nici timp nu a mai fost. Ne-am concentrat pe munca de aici, că vine iarna şi-am zis că măcar să o acoperim. Acum, nu mai avem tablă, n-avem geamuri. M-a întrebat cineva cu ce?”, a afirmat F. Florea.
„N-am aşteptat pe nimeni să-mi pună o sârmă. Am plecat (din casa de pe malul apei, n.red.), pentru că sunt în pragul disperării. Aveam casă cu opt camere, cu fântână, gresie, faianţă, o muncă de-o viaţă. Nu suntem oameni de nimic. Am muncit şi eu, şi soţul. Noi am trăit din gospodăria noastră. Eu noaptea am făcut fierul şi ziua l-am pus. Acum, se usucă bubele de la degete”, a adăugat F. Florea.
Potrivit datelor furnizate în luna septembrie de autoritatea locală, circa 750 de gospodării din comuna Slobozia Conachi au fost afectate de inundaţii.
Datele Consiliului Judeţean arată că circa 7.000 de gospodării din circa 30 de comunităţi gălăţene au fost afectate de inundaţiile din luna septembrie a acestui an.