Galaţi: Aparatură de ultimă generaţie pentru laboratorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă

Laboratorul de analize medicale al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” a fost dotat cu echipamente de ultimă generaţie, unele în premieră pentru medicina gălăţeană, informează Consiliul Judeţean, instituţie în subordinea căreia se află unitatea spitalicească.

Investiţia este în valoare de peste 3,7 milioane de lei şi a fost realizată de Consiliul Judeţean Galaţi, cu fonduri obţinute din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Noile echipamente permit identificarea mult mai rapidă a unei game extinse de agenţi patogeni.

„Mai repede, mai precis şi mai bine pentru pacient. Unul dintre echipamente are o tehnologie care permite identificarea bacteriilor, fungilor sau virusurilor cu 24 până la 48 de ore mai devreme. Asta înseamnă că pacientul primeşte tratamentul adecvat mult mai rapid, ceea ce va duce inclusiv la scăderea duratei de spitalizare. Mai mult, noile aparate medicale sunt extrem de importante în urgenţele majore, acolo unde timpul pentru salvarea pacientului este vital,” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

În plus, anumite proceduri precum turnarea mediilor de cultură, care anterior erau realizate manual, acum sunt complet automatizate. Această tehnologie asigură o eficienţă sporită în procesul de analiză a probelor, reducând semnificativ riscul de contaminare. De asemenea, unele echipamente reduc considerabil costurile analizelor.

„Spre exemplu, unul dintre echipamente reduce costul consumabilelor şi al reactivilor necesari pentru realizarea unei analize medicale de la 150 de lei, la doar 2 lei per pacient”, a adăugat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Pe lângă utilizarea în diagnosticarea zilnică, echipamentele pot fi folosite şi în activităţi de cercetare.

Anual, în cadrul laboratorului Spitalului Judeţean se realizează aproximativ 50.000 de analize medicale. AGERPRES/ (AS – autor: Ecaterina Ignat, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu) 

Sursa: www.agerpres.ro

Veste uriașă pentru infrastructura României: Peste 80 de kilometri din autostrada Buzău – Focșani se deschid în 2024

Timiş: Portul popular, muzica şi gastronomia – tradiţii prezentate la Zilele Culturale ale Germanilor din Banat