Comisarul General al Gărzii Naţionale de Mediu, Andrei Corlan, a anunţat că instituţia pe care o conduce va controla toate depozitele municipale din ţară, împreună cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. În cadrul acestor acţiuni vor fi verificate autorizaţiile de mediu, respectarea condiţiilor de stocare, inclusiv separarea deşeurilor combustibile de cele necombustibile, dar şi identificarea factorilor de risc ecologic, cum ar fi acumulările de biogaz sau prezenţa în depozit de substanţe incompatibile.
”Îi mulţumesc domnului Inspector General Gen. Dan Iamandi de la IGSU pentru deschidere şi profesionalism. Este importantă această colaborare pentru că la final, atunci când vom emite un raport comun al acţiunii putem identifica atât punctele vulnerabile cât şi măsurile prioritare care privesc, în acelaşi timp, liniile de risc ecologic şi poluare care rezultă din activitatea de stocare, precum şi respectarea normelor de siguranţă şi securitate în fiecare depozit de deşeuri”, a declarat Andrei Corlan, Comisarul General al Gărzii Naţionale de Mediu.
El a adăugat că Garda Naţională de Mediu controlează şi inspectează toate depozitele de deşeuri municipale pentru a identifica, diminua şi preveni eventuale situaţii de incendiu similare cu cel de la Aninoasa.
Andrei Corlan că va fi stabilit un termen de şapte zile dedicate controlului şi inspecţiei tuturor depozitelor de deşeuri, la nivel naţional.
De asemenea, acţiunea de control încrucişat are loc împreună cu reprezentanţii IGSU, iar comisarii Gărzii de Mediu vor desfăşura controale în alte judeţe, care nu sunt limitrofe celui de reşedinţă.
”Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu verifică recurent depozitele de deşeuri municipale. Astăzi începem o acţiune de la care avem aşteptări mari, pentru că avem sprijinul IGSU şi pentru că acoperim în aproximativ o săptămână toată ţara, cu controale şi inspecţii la toate depozitele de deşeuri municipale”, a explicat Andrei Corlan.
El a precizat că poziţia publică a ministrului Mediului, Diana Buzoianu, este una corectă, iar incendiile la depozitele de deşeuri reprezintă o situaţie de risc care trebuie înţeleasă, gestionată şi diminuată, mai ales atunci când valurile de căldură şi seceta sunt prezente.
”Schimbarile climatice si mai ales efectul lor, nu poate fi contestat si provocarile sunt in continua crestere. Mesajul public al doamnei ministru va fi sustinut prin actiunea din teren si concluziile acestei actiuni vor constitui un fundament solid pentru a dezvolta o strategie de politici publice de mediu astfel incat cauzele identificate sa poata fi indepartate. Datele care vor rezulta în urma acestei acţiuni de control sunt utile, tocmai pentru a gestiona integrat şi strategic o problemă recurentă, cu efecte nocive asupra mediului şi comunităţilor”, a declarat comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu.
În cadrul acestei acţiuni vor fi verificate autorizaţiile de mediu precum şi respectarea condiţiilor prevăzute în acestea, având în vedere că la depozitul de la Aninoasa cantitatea stocată de deşeuri era depăşită cu 202%.
De asemenea, va mai fi verificată respectarea condiţiilor de stocare, inclusiv separarea deşeurilor combustibile de cele necombustibile şi vor fi identificaţi factorii de risc ecologic, cum ar fi acumulările de biogaz sau prezenţa în depozit de substanţe incompatibile.
Totodată, urmează să fie controlat şi dacă există planuri bine puse la punct pentru intervenţia în caz de incendiu şi de prevenire a poluării accidentale.
Acţiunea de control comun a Gărzii de Mediu şi a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă
pentru prevenirea incendiilor la depozitele de deşeuri municipale Clasa B începe miercuri şi este programată să ia sfârşit în minim 7 zile. Rezultatele acţiunii vor fi făcute publice la finalizarea acţiunii de control.