Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi Hamas s-au acuzat reciproc, duminică, de eşecul mediatorilor de a ajunge la un acord privind încetarea focului în Gaza, la începutul unei vizite în Israel a secretarului de stat american Antony Blinken, relatează AFP.
Înaintea întâlnirii sale de luni dimineaţă cu Blinken, Netanyahu a cerut ca „presiunea să fie pusă pe Hamas” şi „nu pe guvernul israelian”, denunţând „refuzul încăpăţânat” al mişcării islamiste palestiniene de a ajunge la un acord după două zile de negocieri la Doha între partea israeliană şi mediatori americani, qatarezi şi egipteni.
„Îl considerăm pe Benjamin Netanyahu pe deplin responsabil pentru împiedicarea eforturilor mediatorilor şi obstrucţionarea unui acord, precum şi pentru viaţa ostaticilor”, a replicat Hamas într-un comunicat.
Vizita lui Blinken, a noua sa vizită în Israel de la începutul războiului din Gaza, urmăreşte să convingă „toate părţile” să ajungă la un acord „la linia de sosire”, a declarat un reprezentant american care îl însoţea, după sosirea sa la Tel Aviv.
Preşedintele american Joe Biden a declarat, duminică seara, că un armistiţiu în Gaza este „încă posibil” şi a asigurat presa că Statele Unite „nu îşi abandonează” eforturile.
Statele Unite şi-au intensificat eforturile pentru a pune capăt celor peste zece luni de conflict devastator, declanşat de atacul fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie, după ce ameninţările cu atacul împotriva Israelului din partea Iranului şi a aliaţilor săi au stârnit temeri privind o conflagraţie regională.
Blinken urmează, de asemenea, să discute luni cu ministrul apărării Yoav Gallant şi cu preşedintele israelian Isaac Herzog, înainte de a se deplasa marţi la Cairo, unde mediatorii urmează să îşi reia discuţiile,
Statele Unite, care tocmai au aprobat o vânzare de arme de 20 de miliarde de dolari către aliatul lor israelian, au prezentat vineri o nouă propunere de compromis în cadrul discuţiilor de la Doha.
– Refuzul unei retrageri totale din Gaza –
„Există lucruri în privinţa cărora putem fi flexibili şi altele în privinţa cărora nu putem”, a declarat Netanyahu, care se află sub o presiune din ce în ce mai mare la nivel internaţional şi intern pentru a pune capăt războiului din Gaza.
La rândul său, Hamas şi-a reafirmat respingerea noii propuneri, apreciind că aceasta „îndeplineşte condiţiile stabilite de Netanyahu, în special refuzul său de încetare permanentă a focului şi de retragere totală din Fâşia Gaza”.
Mişcarea, care nu a participat la negocierile din Qatar, a denunţat în special „insistenţa” israeliană de a menţine trupele la frontiera dintre Gaza şi Egipt şi „noile condiţii privind problema” prizonierilor palestinieni susceptibili de a fi schimbaţi cu ostaticii deţinuţi în Gaza.
Mişcarea palestiniană insistă ca planul anunţat la sfârşitul lunii mai de preşedintele american Joe Biden să fie aplicat în forma sa actuală şi solicită mediatorilor să „forţeze ocupaţia să pună în aplicare ceea ce a fost convenit”.
Prima fază a acestui plan prevede un armistiţiu de şase săptămâni, însoţit de o retragere israeliană din zonele dens populate din Gaza şi de eliberarea ostaticilor răpiţi la 7 octombrie. A doua fază include o retragere totală a Israelului din Gaza.
Netanyahu a declarat în repetate rânduri că doreşte să continue războiul până când Hamas, care se află la putere în Gaza din 2007 şi este considerată o organizaţie teroristă de către Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană, va fi distrusă.
– Tancurile sunt din ce în ce mai aproape –
Pentru Washington, o încetare a focului ar contribui la evitarea unui atac asupra Israelului din partea Iranului şi a aliaţilor săi, în urma ameninţărilor acestora de a riposta la asasinarea, atribuită Israelului, a liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran, la 31 iulie, şi a şefului militar al Hezbollahului libanez, Fouad Chokr, ucis cu o zi înainte într-un atac israelian în apropiere de Beirut.
Atacul Hamas din 7 octombrie din sudul Israelului s-a soldat cu moartea a 1 198 de persoane de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale.
Din cele 251 de persoane răpite în acea zi, 111 sunt încă reţinute în Gaza, dintre care 39 au fost declarate moarte de către armată.
Ofensiva israeliană în Fâşia Gaza asediată a făcut cel puţin 40 099 de victime, potrivit Ministerului Sănătăţii din Hamas, care nu oferă detalii privind numărul civililor şi combatanţilor ucişi.
Aceasta a provocat un dezastru umanitar în teritoriul palestinian devastat, care este ameninţat de foamete, potrivit ONU. Aproape toţi cei 2,4 milioane de locuitori au fost strămutaţi.
În paralel cu eforturile diplomatice, armata israeliană menţine presiunea militară asupra Hamas în Gaza, continuându-şi bombardamentele şi ofensiva terestră.
Duminică, Apărarea civilă din Gaza a raportat 11 morţi în urma unor atacuri în Jabalia (nord) şi Deir al-Balah (centru).
„Aceste femei şi aceşti copii fac parte din rezistenţă?”, a întrebat Ahmed Abu Kheir, care a asistat la un bombardament care a ucis o mamă şi cei şase copii ai săi în apartamentul lor din Deir al-Balah.
AFPTV a văzut palestinieni fugind prin toate mijloacele dintr-o tabără improvizată din regiunea Khan Younès, după ce tancurile israeliene au luat poziţie în apropiere.
„Tancurile se apropie de noi, este foarte înfricoşător, chiar nu ştim unde să mergem”, a declarat Lina Saleha, o femeie în vârstă de 44 de ani.
În Cisiordania ocupată, unde războiul din Gaza a intensificat violenţele, un agent de securitate israelian a fost ucis duminică de un „terorist”, potrivit armatei, într-o colonie evreiască din apropierea unui sat palestinian unde un raid al coloniştilor s-a soldat cu un mort.
„Peste 10.000 de palestinieni au fost arestaţi de la începutul războiului” în teritoriul palestinian ocupat, potrivit ONG-ului palestinian Prisoners’ Club.