Georgia se îndepărtează de Uniunea Europeană după victoria partidului lui Ivanişvili în alegerile legislative. Opoziţia denunţă ”alegeri furate”. Orban salută victoria ”zdrobitoare” a partidului aflat la putere

Victoria anunţată duminică a partidului aflat la putere în Georgia în alegerile legislative îndepărtează această ţară din Caucaz de o aderare la Uniunea Europeană (UE) şi urmează să o apropie de Moscova, potrivit opoziţiei prooccidentale, care denunţă ”alegeri furate”, relatează AFP.

Partidul Visul Georgian a obţinut 54,08% dintre voturile exprimate, iar coaliţia proeuropeană 37,58%, după numărarea voturilor în peste 99% dintre secţiile de votare, a anunţat într-o conferinţă de presă preşedintele Comisiei Electorale Centrale Giorgi Kalandarişvili.

Scrutinul s-a ”desfăşurat într-un mediu calm şi liber”, a subliniat el, în pofida unei serii de incidente violente, distribuite larg pe reţele de socializare sâmbătă.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, opoziţia a refuzat însă să-şi recunoască înfrângerea.

”Nu recunoaştem rezultatele falsificate ale alegerilor furate”, a declarat într-o conferinţă de presă şefa Mişcării Naţionale Unite (MNU), unul dintre cele patru partide ale coaliţiei opoziţiei, Tina Bokuşava.

Liderul Partidului Akhali, Nika Gvaramia, a denunţat ”o uzurpare a puterii şi o lovitură de stat constituţională” şi a dat asigurări că opoziţia a ”decriptat scehma falsificării” scrutinului.

Opoziţia acuză Partidul Visul Georgian, care se află la putere din 2012, de o derută autoristaristă prorusă şi de faptul că îndepărtează Georgia de UE şi NATO, la care are de asemenea ambiţia să adere.

”Aşa cum arată rezultatele făcute publice de către Comisia Electorală Centrală, Visul Georgian şi-a asigurat o majoritate solidă” în noul Parlament, a declarat sâmbătă seara presei secretarul executiv al acestui partid, Mamuka Mdinaradze.

Guvernul anunţa înainte de scrutin că vrea să obţină trei sferturi din mandatele din Parlament, un prag indispensabil pentru a modifica Constituţia, iar în virtutea acestui plan să interzică partidele prooccidentale din opoziţie.

El urmează să dispună de 91 dintre cele 150 de mandate în Parlament – o majoritate suficientă să guvernezse, însă sub pragul de două treimi pe care-l viza pentru a modifica Constituţia.

PERIOADĂ DE INSTABILITATE

Georgia intră ”într-o perioadă de instabilitate pe o perioadă nedeterminată, iar speranţele sale europene s-au evaporat, cel puţin cât timp Visul Georgian se află la putere”, declară analistul Gela Vasadze de la Centrul de Analiză Staregică privind Georgia.

”Perioada este de natură revoluţionară, însă opoziţia nu are lideri charismatici care să canalizeze furia populară şi să suscite un val de proteste de natură să aducă schimbarea politică”, consideră el.

Convinsă că Visul Georgian ”a furat elegerile”, Mariam, în vârstă de 32 de ani, o responsabilă de resurse umane care nu-şi spune numele, nu ştie care este atitudinea pe care o vor adopta simpatizanţii opoziţiei. ”Să continue să manifesteze într-una sau să facă ceea ce au făcut belaruşii, să plece din ţară şi să începe o viaţă nouă altundeva”.

Georgia a fost zguduită în mai de manifestaţii mari împotriva unei legi privind ”influenţa străină”, inspirată de o legislaţie rusă privind ”agenţii străini”, folosită pentru a zdrobi societatea civilă.

Bruxellesul a ”îngheţat” apoi procesul de aderare a Georgiei la UE, iar Statele Unite au impus sancţiuni unor oficiali georgieni.

Altă cauză a tensiunilor cu Occidentul este o recentă promulgare a unei legi care restrânge puternic drepturile lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor în această ţară de tradiţie creştină ortodoxă, în care ostilitatea faţă de minorităţile sexuale rîmâne puternică.

Bruxellesul, care nu a reacţionat duminică, a avertizat că şansele georgiei de a adera la UE depind de aceste alegeri organizate în această fostă republică sovietică din Caucaz cu aproximativ patru milioane de locuitori.

Primul lider străin care a reacţionat sâmbătă, premierul ungar Viktor Orban, singurul lider din UE care a rămas apropiat Moscovei, a salutat victoria ”zdrobitoare” a partidului aflat la putere.

Preşedintele Azerbaidjanului vecin, Ilham Aliev, l-a felicitat pe premierul în exerciţiu Irakli Kobakhidze pentru victoria partidului său.

Supravegheat de către observatori internaţionali, scrutinul a fost marcat de mai multe incidente, reluate larg online, de exemplu o înregistrare video a unei bătăi într-o secţie de votare, la Tbilisi, sau încăierări la sediul Mişcării Naţionale Unite.

Imagini care par să surprindă o umplere cu voturi a unor urne la Sadakhlo, un sat din est, au fost partajate de către opoziţie. Comisia electorală a anulat buletinele din secţia respectivă.

”VECIN MARE”

Tina Bokşava, şefa MNU, a acuzat în ziua alegeri ”huliganii” de la Visul Georgian de faptul că ”se agaţă de putere” şi că ”subminează procesul electoral”, acuzaţii respinse de către acest partid condus de către miliardarul Bidzina Ivanişvili.

Mişcarea Naţională Unită este partidul fostul preşedinte încarcerat Mihail Saakaşvili, inamicul jurat al lui Ivanişvili.

Unii lideri de la Visul Georgian sunt foarte critici cu Occidentul.

Bidzina Ivanişvili cataloghează Occidentul drept ”partidul mondial al războiului” care tratează Georgia, victima sa, drept ”carne de tun”.

Această ţară de la malul Mării Negre rămâne foarte marcată de un Război-fulger de opt zile în 2008 cu armata rusă.

După război, Rusia a instalat baze militare în două regiuni georgiene separatiste, Abhazia şi Osetia de Sud, cărora le-a recunoscut independenţa proclamată unilateral.

În acest context, Visul Georgian a făcut campanie prezentându-se drept singurul capabil să împiedice o presupusă ”ucrainizare” a Georgiei.

Acest argument l-a determinat pe Temuri Titovi, un antreprenor în vârstă de 52 de ani, care explică în rusă că vrea stabilitate şi relaţii bune cu puternicul vecin. ”Treaba stă aşa. Există un vecin mare. Fie că vrem ori ba, trebuie să avem relaţii (cu el), turişti şi relaţii economice”, declară el.

Barcă cu pasageri, în flăcări. Ambarcațiunea se afla pe canalul Mila 35, în Delta Dunării

Ringo Dămureanu aruncă AUR în aer: George Simion ar fi cheltuit ilegal subvențiile primite de la stat