Pistorius a declarat luni pentru postul de televiziune RTL/ntv că securitatea Europei a fost de o „importanţă capitală” pentru Statele Unite de la al Doilea Război Mondial, adăugând că, în opinia sa, acest lucru va continua să rămână la fel.
Răspunzând îngrijorărilor că SUA şi-ar putea reduce sprijinul militar şi financiar, Pistorius a spus:
„Vom face tot ce putem pentru a compensa acest lucru, dar mai întâi vom face campanie pentru ca americanii să rămână la bord”.
Pistorius, un social-democrat, şi-a exprimat, de asemenea, scepticismul cu privire la o încetare a focului unilaterală declarată de preşedintele rus Vladimir Putin în Ucraina în perioada 8-10 mai, cu ocazia aniversării a 80 de ani de la victoria aliată împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.
Ministrul german al apărării a declarat că experienţa recentă a arătat că astfel de declaraţii au însemnat adesea prea puţin. El a făcut referire la armistiţiul decretat de Putin de Paşte, care nu a fost însă respectat. „Acum a anunţat un alt armistiţiu. Să vedem dacă va fi respectat, în special în ceea ce priveşte atacurile asupra infrastructurii şi a populaţiei din oraşe”, a mai spus Pistorius.
El a comparat, de asemenea, o propunere recentă de pace făcută de SUA cu o capitulare de facto a Ucrainei.
Pistorius a spus că propunerea actuală este ceva ce Ucraina ar fi putut accepta în urmă cu un an, predându-se şi renunţând la tot, inclusiv la aderarea la NATO şi la garanţiile de securitate adecvate.
Ucrainei i s-au promis deja de două ori garanţii de securitate, a spus Pistorius, menţionând Memorandumul de la Budapesta din 1994 şi Acordul de la Minsk din 2015, ambele dovedindu-se în cele din urmă ineficiente, a subliniat el.