Am fost impresionată de progresele remarcabile pe care le-a făcut România în ceea ce privește reducerea dependenței sale de combustibilii fosili. În anul 2008, cărbunele a reprezentat 39,5% din mixul energetic al țării. În 2023, ponderea cărbunelui a scăzut la 13,44% și aproape două treimi din producția de energie este fără carbon”, a menționat Kathleen Kavalek în discursul său la conferință.
Potrivit acesteia, România beneficiază de resurse energetice bogate, inclusiv în Marea Neagră, iar resursele offshore de gaze naturale și energie eoliană vor contribui la transformarea țării într-un centru energetic regional, un pilon al securității energetice în regiune.
„Din păcate, războiul ilegal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei a creat dificultăți semnificative în regiunea Mării Negre. Acestea includ securitatea fizică a proiectelor offshore și securitatea aprovizionării cu energie electrică și gaze naturale pentru țările din regiune”, a adăugat ambasadoarea. Ea și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul acordat de România pentru Ucraina, inclusiv prin ajutoare de urgență în domeniul energiei, scrie BTA. „În plus, proiectele de interconectare pe care Transelectrica le realizează în parteneriat cu operatorul de sistem din Republica Moldova vor contribui la reducerea dependenței acesteia de gazul rusesc”, a subliniat Kathleen Kavalek.
Sursa: Revista Presei Rador Radio România