GIP: Procurorul Eva a fost promovat la DNA după ce internase cu forța o persoană sănătoasă la spitalul de boli nervoase

”Abuzurile fuseseră comise în 2003, pe când Eva era procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. În 2007, când Emilian Eva a fost adus la DNA și pus să se ocupe de Dosarul ICA, toate instituțiile statului român știau despre cazul reținerii arbitrare și internării ilegale. Victima se plânsese peste tot în România, cazul ei apăruse inclusiv în presa centrală, agentul României la CEDO, care activa în cadrul Guvernului, făcuse acte în acest dosar.

Emilian Eva nu a fost promovat la DNA în ciuda faptului că era un procuror abuziv, ci tocmai pentru că era un procuror abuziv.

În 2007, când Emilian Eva este adus la Direcția Națională Anticorupție pentru a-l ancheta pe Dan Voiculescu, pe rolul Curții Europene a Drepturilor Omului era un dosar în care procurorul Eva era acuzat de abuzuri dintre cele mai grave: lipsire ilegală de libertate și internare forțată abuzivă într-un spital de psihiatrie.

În februarie 2003, Victoria Lazariu a fost informată de procurorul Emilian Eva de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi că era bănuită de instigare la mărturie falsă. În 28 mai 2003, Victoria Lazariu s-a prezentat la Parchet, unde procurorul Eva ar fi trebuit să îi prezinte materialul de urmărire penală. Numai că, la ordinul lui Eva, polițiștii i-au interzis femeii, în baza unui mandat de aducere, să mai iasă din clădire. Un polițist a fost desemnat special să o împiedice să părăsească sediul Parchetului. Ulterior, procurorul Eva a dispus internarea Victoriei Lazariu în Spitalul Universitar de Psihiatrie Iaşi („Spitalul Socola”) pentru o expertiză psihiatrică a stării sale de sănătate mintală.

Motivarea lui Eva pentru internarea forțată a fost halucinantă: „Având în vedere faptul că [reclamanta] manifestă o dispoziţie exagerată pentru a depune plângeri şi o violenţă exacerbată în exprimare, fapte care ridică îndoieli în privinţa stării sale psihologice, şi având în vedere art. 116, art. 117 şi art. 203 C. proc. pen., precum şi art. 14 din Decretul nr. 79/1971, dispun efectuarea unei expertize psihiatrice […]”

Victoria Lazariu a refuzat să meargă la spitalul de psihiatrie. Așa că, la ordinul aceluiași procuror Eva, polițiștii au folosit forța, trăgând-o de mâini și ducând-o pe sus la mașina care a transportat-o la spital. Presa locală a publicat a doua zi fotografii în care femeia apare în genunchi în cadrul ușii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, fiind târâtă de doi poliţişti afară din sediu.

Victoria Lazariu a fost internată forțat, pe 28 mai 2003, la Spitalul Socola. A fost ținută între pacienții de boli psihice timp de 9 zile, fiind examinată abia pe 5 iunie 2003 de o comisie a Institutului de Medicină Legală Iași alcătuită din trei medici. Raportul de evaluare a concluzionat că „Lazariu Victoria se prezintă fără tulburări psihice”, iar femeia este externată imediat.

Victoria Lazariu a depus plângeri la Polițe, la Parchet și în instanțele de judecată din România împotriva abuzurilor procurorului Eva, dar demersurile sale au rămas fără rezultat.

Pe 15 august 2003, Victoria Lazariu a sesizat și Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Faptele lui Eva erau atât de sinistre, încât judecătorii CEDO au decis, din oficiu, restrângerea accesului publicului la dosarul cauzei.

În 13 noiembrie 2014, CEDO a constatat încălcarea Convenției Europene a Drepturilor Omului de către procurorul Emilian Eva.

– „Pretinsul scop al mandatului de aducere [emis de procurorul Emilian Eva, n.n.] nu a fost îndeplinit şi lipsirea de libertate a reclamantei la sediul parchetului timp de mai multe ore în data de 28 mai 2003 [din ordinul procurorului Emilian Eva] a fost arbitrară.”

– „Procurorul [Emilian Eva]  care efectua urmărirea penală împotriva reclamantei a constatat «o dispoziţie exagerată pentru a depune plângeri şi o violenţă exacerbată în exprimare». Cu toate acestea, niciunul dintre motivele indicate de procuror nu se referă la o afecţiune medicală. De asemenea, din dosar nu reiese că s-a încercat obţinerea avizului unui medic specialist anterior internării nevoluntare a reclamantei.”

– „Avizul unui medic specialist, obţinut anterior internării nevoluntare, era esenţial într-un astfel de caz, mai ales că reclamanta nu avea antecedente psihiatrice”.

– „Deşi procurorul [Emilian Eva]  a dispus internarea nevoluntară a reclamantei cu scopul precis de a obţine un aviz medical, nu există nimic care să indice că în momentul internării reclamantei la Spitalul Socola în data de 28 mai 2003 autorităţile publice au cerut un aviz medical cu privire la necesitatea internării acesteia”.

– „Reclamanta a fost examinată de o comisie alcătuită din trei medici abia în data de 5 iunie 2003, adică la 9 zile după internarea sa în Spitalul Socola. S-a constatat că reclamanta are discernământ şi a fost externată de îndată.”

– „Rezoluţia [procurorului Emilian Eva] privind internarea nevoluntară a reclamantei în temeiul art. 117 C. proc. pen. nu a făcut obiectul controlului judecătoresc.”

CEDO a condamnat România în Cauza Lazariu împotriva României. Curtea „hotărăşte că a fost încălcat art. 5 § 1 lit. b) din Convenţie în ceea ce priveşte lipsirea de libertate a reclamantei în data de 28 mai 2003 de la ora 9:30 a.m. până la ora la care a fost escortată cu un autovehicul până la Spitalul Socola; hotărăște că a fost încălcat art. 5 § 1 lit. e) din Convenţie în ceea ce priveşte internarea nevoluntară a reclamantei în Spitalul Socola; hotărăște că a fost încălcat art. 5 § 4 din Convenţie ca urmare a neexercitării controlului judecătoresc cu privire la internarea nevoluntară a reclamantei în Spitalul Socola”.

Așadar, în 2003, pe când era procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, Emilian Eva lipsise arbitrar de libertate o persoană și o internase forțat ilegal la spitalul de boli nervoase. Persoana stătuse 9 zile internată ilegal la Spitalul Socola, deși nu avea nici un fel de tulburări psihice.

Autorul acestor abuzuri îngrozitoare este promovat la Direcția Națională Anticorupție în 2007. Durează 11 ani pentru ca judecătorii CEDO să se pronunțe în dosarul „Lazariu împotriva României”. În noiembrie 2014, când Curtea Europeană a Drepturilor Omului constată abuzurile lui Eva de pe când era judecător la Iași, în Dosarul ICA, pe care acesta îl instrumentase la DNA București, s-au pronunțat deja condamnările.

Ar fi o naivitate însă să ne imaginăm că, dacă sentința CEDO ar fi venit mai devreme, faptul că Emilian Eva ar fi fost dovedit drept un procuror abuziv ar fi avut vreun impact asupra Dosarului ICA. Realitatea este că tocmai faptul că Emilian Eva era un procuror abuziv a fost motivul pentru care acesta este adus să se ocupe de Dosarul ICA.

În fotografie, Victoria Lazariu, în genunchi, în cadrul ușii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, târâtă de polițiști pentru a fi internată la spitalul de boli nervoase. (sursa foto: Ziarul de Iași)”

Sursa: www.stiripesurse.ro

Natalia Intotero anunţă modificări pentru organizarea expoziţiilor în străinătate: „Invităm toţi specialiştii din domeniu să vină cu propuneri”

Sergio Ramos, transfer neașteptat în Mexic: Fundașul spaniol a semnat cu Monterrey