Goldman Sachs şi-a redus probabilitatea de recesiune a economiei americane la numai 15%

După mai bine de doi ani de frământări colective pe Wall Street cu privire la posibilitatea ca economia Statelor Unite să se împiedice, economiştii băncii Goldman Sachs şi-au redus probabilitatea de recesiune la doar 15%, pe care economistul şef Jan Hatzius a clasificat-o drept ”o medie necondiţionată pe termen lung”, transmite CNBC.

Creşterea zdrobitoare a numărului de locuri de muncă în septembrie, de 254.000, şi o mişcare în scădere a ratei şomajului au servit drept catalizator pentru ca Goldman Sachs să renunţe aproape la şansa unei contracţii.

”Cu o creştere surprinzătoare a numărului de locuri de muncă de 254.000, lunile anterioare revizuite mai sus şi ocuparea forţei de muncă în gospodării, de asemenea, solidă, acum estimăm o tendinţă de bază a creşterii locurilor de muncă de 196.000, cu mult peste estimarea noastră anterioară de 140.000 şi cu puţin peste ”pragul de rentabilitate”, estimat la  150-180 de mii”, a scris Hatzius într-o notă a clientului.

”Rezultatul este că presiunea fundamentală ascendentă asupra ratei şomajului s-ar putea să se fi încheiat, printr-o combinaţie de creştere mai puternică a cererii de muncă şi creştere mai slabă a ofertei de muncă (din cauza încetinirii imigraţiei)”, a adăugat el.

Reviziuirea efectuată de Goldman Sachs vine într-un moment important, în timp ce Rezerva Federală are în vedere următoarele mişcări în politica monetară.

Înainte de raport, traderii pariau că Fed ar putea să repete reducerea ratei dobânzii de 50 de puncte de bază, jumătate de punct procentual, din septembrie, înainte de sfârşitul anului.

Dar aşteptările s-au schimbat acum, iar Goldman este de acord cu aşteptările pieţei că ”următoarele câteva întâlniri” vor consta în reduceri de 25 de puncte de bază.

”Dacă oficialii Fed ar fi cunoscut datele ulterioare, probabil că ar fi optat pentru o reducere de 25 de puncte de bază pe 18 septembrie. Dar asta nu înseamnă că reducerea de 50 de puncte de bază a fost o greşeală”, a spus Hatzius, adăugând că Fed ”a întârziat să înceapă” reducerea astfel încât mişcarea mai mare să apropie dobânda fondurilor federale de regulile de politică referitoare la locul în care ar trebui să stea lucrurile, având în vedere condiţiile economice actuale.

 

LIVE TEXT – Război în Ucraina: Mai multe explozii s-au produs în zona Kievului, iar câteva resturi de rachete au căzut în câteva cartere ale orașului

Cât de puternic este cu adevărat președintele României? Adevărul din spatele funcției supreme