GRAFIC Situația ciudată din imobiliare: Prețurile apartamentelor vechi din București au scăzut, în primul trimestru al lui 2024

Piața imobiliară din România a înregistrat evoluții interesante în primul trimestru al anului 2024. În timp ce prețurile locuințelor noi și vechi au continuat să crească la nivel național, se remarcă o scădere surprinzătoare în cazul apartamentelor vechi din București.

Cristi Șelaru, consilier superior în cadrul Institutului Național de Statistică, a prezentat, în cadrul Conferinței Naționale a Brokerilor Imobiliari, o analiză a indicilor prețurilor proprietăților rezidențiale (IPPR) din ultimii 3 ani.

”Am ales o serie de timp care începe în primul trimestru al lui 2021 până la primul trimestru din acest an, pentru care avem date.

Obiectivul IPPR este de a măsura evoluţia trimestrială a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale şi nu de a calcula preţul mediu pe metru pătrat sau o valoare medie pe tranzacţie în funcţie de numărul de camere sau suprafaţa utilă. Indicele este un indice agregat de tip Laspeyres, care presupune măsurarea evoluţiei preţurilor în perioada curentă faţă de o perioadă de bază (2015) pentru clădiri de tip apartament, clădiri individuale şi total proprietăţi imobiliare.

Analizând graficul din această imagine, care prezintă dinamica prețurilor proprietăților rezidențiale (locuințe noi și vechi) se observă câteva aspecte interesante.

Graficul indică o tendință de creștere generală a prețurilor locuințelor rezidențiale, atât pentru cele noi, cât și pentru cele vechi. Toate categoriile (total, locuințe noi, locuințe vechi) prezintă o creștere constantă pe termen mediu-lung.

Astfel, dacă în primul trimestru al lui 2021 aveam o creștere la totalul de locuințe de 31,45%, în timestrul I al lui 2024, creșterea a ajuns la 54,26%. Practic, per ansamblu, un imobil este în 2024 cu aproape 55 de procente mai scump decât era în urmă cu 9 ani, adică în 2015.

Remarcăm faptul că locuințele noi au avut un singur trimestru de scădere, trimestrul 3 din 2021. În rest, indicele este mereu pe trend ascendent.

Totodată, tot la locuințele noi, indicele a fost relativ stabil, cu creșteri mici, dar totuși creșteri, între trimestrul II al anului 2022 și trimestrul II al anului trecut. Practic, timp de un an, indicele prețurilor proprietăților imobiliare a crescut puțin.

În perioada pe care am ales-o ca discuție remarcăm și faptul că indicele la locuințele vechi a fost constant mai mare decât la locuințele noi, asta până în ultimul trimestru al anului trecut. De atunci, prețurile la locuințele noi le-au depășit pe cele la locuințele vechi, atât în trimestrul IV al lui 2023, cât și în trimestrul I al anului în curs.

Aici vă pot da câteva date concrete.

Per total locuințe, indicele în trimestrul I al lui 2023 a fost de 46,28%, iar în primul trimestru al lui 2024, indicele ajunsese la 54,26%.

La locuințele noi, pentru aceeași perioadă: a urcat de la 37,6% la 53,95%.

La locuințe vechi, de la 45,45% a ajuns la 48,6%.

Așadar, creșterea indicelui la locuințele vechi este mai mică semnificativ față de cel de la locuințele noi.

Acum, dacă locuințele vechi le împărțim în apartamente, remarcăm că în primul trimestru al lui 2023 indicele a fost de 49,58%, iar în primul trimestru al lui 2024 a fost de 51,68%.

În aceeași categorie, dar numai pe București: în primul trimestru al lui 2023, indicele a fost de 41,96%, iar în primul trimestru al lui 2024 acesta a scăzut, fiind de 38,02%. Rămâne de văzut care va fi trendul în acest an.

În restul țării, de la 53,25% a urcat la 63,89%.

Casele, în primul trimestru al lui 2023, au avut un indice al prețurilor de 36,93%, iar în primele trei luni ale lui 2024 a urcat la 44,85%.

În mediul urban, casele au avut un indice de 33,49% în primul trimestru al lui 2023, și a urcat la 43,04% în primul sfert al acestui an. Așadar, o creștere de 10 procente.

În mediul rural, indicele prețurilor caselor a urcat de la 39,05% în primul trimestru al lui 2023 la 43,97% în cel din acest an. O urcare aproape la jumătate față de cele din mediul urban.”, a precizat Cristi Șelaru.

content-image

 

Sursa: www.stiripesurse.ro

Cel puţin 28 de morţi într-o explozie produsă într-o din mină de cărbune în Iran – televiziunea de stat

Tenis: Beatriz Haddad Maia a câştigat turneul de la Seul (WTA)