Greenvolt Group a vândut un parc eolian de 83,2 MW din Polonia, tranzacţie de 174,4 milioane euro

Greenvolt Group, prin intermediul Greenvolt Power, a finalizat vânzarea unui proiect eolian de 83,2 MW amplasat în Pelplin, în zona de centru-nord a Poloniei, către Enea Nowa Energia. Tranzacţia este valuată la 174,4 milioane euro. Vânzarea parcului eolian Pelplin, alături de tranzacţia recent încheiată a proiectului hibrid Sompolno, anunţată la începutul lunii aprilie, a adus încasări de aproape 250 de milioane de euro pentru Greenvolt Group.

„Greenvolt Power, un dezvoltator important de proiecte eoliene, fotovoltaice şi de stocare a energiei la scară largă, care face parte din Greenvolt Group, a finalizat vânzarea parcului eolian Pelplin. Cumpărătorul, Enea Nowa Energia Sp. z o.o., face parte din Enea Group, unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică din Polonia. Tranzacţia, evaluată la 174,4 milioane de euro, a fost finalizată cu success”, a anunţat compania.

Amplasat în municipalitatea Pelplin, din zona de centru-nord a Poloniei, proiectul a obţinut toate autorizaţiile necesare şi este pe deplin operaţional, cuprinzând 16 turbine Siemens Gamesa SG145 de 5,2 MW fiecare, pentru o capacitate totală instalată de 83,2 MW.

Enea Group efectuează operaţiuni pe întregul lanţ valoric al energiei electrice, de la furnizarea de combustibil şi generarea de energie până la distribuţie, vânzări şi servicii pentru clienţi. Achiziţia este aliniată cu orientarea strategică a Grupului de a accelera dezvoltarea surselor de energie regenerabilă.

Vânzarea parcului eolian Pelplin, alături de tranzacţia recent încheiată a proiectului hibrid Sompolno, anunţată la începutul lunii aprilie, a dus la încasări de aproape 250 de milioane de euro pentru Greenvolt Group.

”Percepem tranziţia energetică ca o oportunitate nu numai pentru dezvoltarea Enea Group, ci şi pentru creşterea securităţii energetice a Poloniei şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru generaţiile actuale şi viitoare. Strategia noastră de dezvoltare până în 2035 este un răspuns la schimbarea dinamică a pieţei şi a mediului social. Ne concentrăm pe energia verde, inovaţii şi tehnologii moderne care ne vor permite să devenim un grup energetic mai flexibil şi mai modern. Investiţiile în parcuri eoliene, cum ar fi cel din Pelplin, reprezintă un pas concret către atingerea obiectivelor noastre – creşterea capacităţii instalate în surse regenerabile de energie, diversificarea mixului energetic şi crearea de valoare pentru clienţii noştri, acţionarii şi societatea în ansamblu”, a declarat Grzegorz Kinelski, preşedintele Enea.

Pentru a-şi atinge obiectivele strategice până în 2035, Enea Group va aloca aproape 107,5 miliarde zloţi polonezi, majoritatea banilor urmând a fi investiţi în dezvoltarea surselor de energie regenerabilă, a sistemelor de stocare a energiei şi în modernizarea reţelelor de distribuţie.

”Achiziţia parcului eolian din Pelplin este o etapă strategică în realizarea viziunii noastre de dezvoltare. Această investiţie este pe deplin aliniată cu angajamentul nostru faţă de dezvoltarea surselor de energie durabilă şi ecologică, care reprezintă fundamentul strategiei noastre pe termen lung. Parcul eolian, achiziţionat de la Greenvolt Power, este un plus valoros la portofoliul nostru de energie regenerabilă, susţinând dezvoltarea sectorului energiei regenerabile din Polonia şi întărind rolul Enea în transformarea pieţei naţionale de energie”, a declarat Bartosz Krysta, membru al Consiliului de Administraţie pentru Aspecte Comerciale, Enea.

Construcţia parcului eolian Pelplin a început oficial în iunie 2023, iar investiţia a fost finalizată conform programului în decembrie 2024. Instalaţia deţine o poziţie cheie în contextul instalaţiilor de energie regenerabilă datorită conectării sale la un nod crucial de reţea (Punctul principal de aprovizionare PSE Pelplin – 400/110 kV „Pelplin”), care este cea mai importantă sursă de energie electrică din partea de nord a ţării.

Parcul eolian este echipat cu turbine Siemens Gamesa SG145, unele dintre cele mai avansate de pe piaţă, fiecare cu o capacitate de 5,2 MW.

Amplasat în nordul Poloniei, într-o zonă recunoscută pentru condiţiile sale favorabile de vânt, proiectul aduce o contribuţie semnificativă la tranziţia energetică a ţării şi sporeşte rezilienţa reţelei electrice, ajutând la reducerea riscului de penurie de energie.

În segmentul Utility-Scale, Greenvolt Group deţine un portofoliu de 13 GW în 18 ţări, cu o strategie de a vinde 70–80% din aceste proiecte la RtB sau COD. În România, portofoliul Grupului include 378 MW de energie eoliană şi 70 MW de energie solară. De asemenea, Grupul a lansat anul trecut Greenvolt Next pentru a conduce soluţiile descentralizate de energie regenerabilă pentru autoconsum, eficienţă energetică, stocare a energiei solare şi mobilitate electrică în segmentul B2B.

Greenvolt, o companie din portofoliul firmei globale de investiţii KKR, este un furnizor de energie 100% regenerabilă cu operaţiuni în 20 de regiuni geografice din Europa, America de Nord şi Asia. Grupul oferă soluţii de energie regenerabilă în trei domenii principale de afaceri: Biomasă durabilă – prin Greenvolt Biomass – producând energie din reziduuri forestiere şi deşeuri urbane prin 7 centrale electrice din Portugalia şi Marea Britanie; Utility-Scale – prin Greenvolt Power – dezvoltând proiecte eoliene, fotovoltaice şi de stocare la scară largă în mai multe pieţe europene, SUA şi Japonia, cu un portofoliu total de 13 GW; Distributed Energy – prin Greenvolt Next – concentrându-se pe soluţii B2B pentru instalarea, întreţinerea şi finanţarea proiectelor fotovoltaice pentru autoconsum individual şi colectiv, precum şi mobilitatea electrică, LED-uri, acoperişuri, carport şi baterii în mai multe regiuni geografice din Europa şi Indonezia.

Enea este responsabilă pentru aprovizionarea cu energie sigură pentru mai bine de 2,8 milioane de clienţi. Este vice-liderul pieţei poloneze de energie în ceea ce priveşte producţia de energie electrică. Gestionează întregul lanţ valoric de pe piaţa de energie electrică: de la combustibil, până la generarea energiei electrice, distribuţie, vânzări şi service clienţi.

Datorită noii strategii de dezvoltare până în 2035, Enea participă activ la transformarea sectorului energetic şi intensifică dezvoltarea surselor regenerabile de energie.

Enea se ghidează după regulile dezvoltării durabile şi principiile ESG.

Noi detalii privind uciderea unor angajaţi umanitari în Gaza par să contrazică relatarea IDF

Care sunt cele mai periculoase orașe din Europa: paradoxal, sunt printre cele mai preferate de turiștii români