Conform rezultatelor unui sondaj S&P Global publicat vineri, activitatea economică în zona euro a revenit uşor pe creştere în ianuarie, pe fondul nivelului stabil înregistrat în domeniul serviciilor şi al atenuării declinului din industrie.
„Există prea mult pesimism în Europa. Cred că probabil este momentul să investim din nou în Europa”, a declarat Fink la Forumul de la Davos, adăugând că încă ar trebui să se înregistreze progrese în domeniul uniunii pieţelor de capital.
Tot la Davos, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, au fost de acord că Europa trebuie să mobilizeze mai bine capitalul pentru a stimula economia.
Ce trebuie făcut
„Trebuie să ne păstrăm talentele acasă, trebuie să ne păstrăm economiile acasă”, a declarat Lagarde, care a caracterizat ca fiind „o ameninţare existenţială” dificultăţile globale economice cu care se confruntă Europa, în contextul realegerii lui Donald Trump.
„Dacă liderii Europei pot acţiona împreună şi răspunde acestei ameninţări existenţiale, atunci există un potenţial imens pentru ca Europa să reacţioneze”, a afirmat şeful BCE.
Liderii globali au înregistrat progrese remarcabile în ţinerea sub control a inflaţiei, fără a induce recesiune, dar încă mai sunt lucruri de făcut, a declarat Georgieva la Davos.
„Capul duhului este în sticlă, cea mai mare parte a corpului este în sticlă, este închis aici, dar picioarele încă atârnă”, a spus şeful FMI când a fost întrebată dacă „duhul” inflaţiei a fost învins.
„Trebuie să-l împingem până la capăt”, a declarat oficialul FMI.