Studiul, publicat vineri de Murdoch Children’s Research Institute (MCRI) din Melbourne, a analizat sistematic peste 1.500 de cercetări medicale şi a examinat 30 de cazuri raportate de femei care au contractat gripă aviară în timp ce erau însărcinate.
Autorii studiului au descoperit că gripa aviară s-a dovedit a fi fatală pentru 27 dintre cele 30 de femei în cauză, înregistrând astfel o rată de mortalitate de 90%.
Cercetarea a fost publicată în contextul în care numărul de cazuri umane asociate cu epidemii de gripă aviară înalt patogenă (HPAI) cu tulpinile H5N1 şi H5N2 a crescut la nivel mondial.
Potrivit cercetătorilor australieni, rezultatele au arătat că includerea cât mai timpurie a femeilor însărcinate în planurile de combatere a pandemiilor trebuie să fie o prioritate cheie.
Rachael Purcell, coautoare a studiului realizat de MCRI, a declarat că, în ciuda faptului că reprezintă o populaţie cu risc ridicat, femeile însărcinate sunt adeseori excluse din studiile privind vaccinurile şi se confruntă cu o includere întârziată în programele de sănătate publică bazate pe vaccinare.
„Este necesară o schimbare de paradigmă pentru a include în mod obişnuit femeile însărcinate în programele de pregătire pentru pandemii, cu scopul de a evita decesele care pot fi prevenite”, a declarat ea într-un comunicat de presă.