Grupul MOL a înregistrat un profit înainte de impozitare de 546 milioane dolari în primul trimestru din 2025, în creştere cu 23% faţă de anul precedent.
”Grupul MOL a înregistrat un profit înainte de impozitare de 546 milioane dolari în primul trimestru din 2025, în creştere cu 23% faţă de anul precedent. Toate segmentele cheie de activitate şi-au îmbunătăţit performanţa în pofida încetinirii economice, contribuind împreună la rezultatele reziliente ale Grupului MOL obţinute într-un context macroeconomic dificil datorită performanţei puternice a segmentului Upstream, operaţiunilor stabile în segmentul Downstream, creşterii segmentului Consumer Services, stabilităţii de pe segmentul de Economie Circulară, în pofida provocărilor continue”, anunţă grupul.
EBITDA Gas Midstream a scăzut în T1 2025, în pofida cererii robuste de servicii de transport, deoarece climatul macroeconomic a devenit mai puţin favorabil.
„Într-o perioadă marcată de tensiuni geopolitice şi transformări economice, am reuşit să obţinem performanţe stabile. Vestea bună este că rezultatele noastre pozitive au fost determinate în principal de îmbunătăţirea performanţei interne în aproape toate segmentele noastre de activitate. Acest lucru oferă o bază solidă pentru depăşirea provocărilor viitoare, deoarece mă aştept la perioade la fel de turbulente şi incerte. Pentru a face faţă acestor provocări, păstrăm abordarea MOL care dă rezultate: disciplină fiscală, investiţii inteligente, diversificare, un model operaţional integrat şi executarea consecventă a obiectivelor noastre strategice”, afirmă Zsolt Hernádi, preşedinte şi CEO al Grupului MOL.
Rezultatele din segmentul Upstream s-au îmbunătăţit de la un trimestru la altul, susţinute de creşterea preţului gazelor. Producţia a fost, în medie, de 93 milioane de barili echivalent petrol pe zi, o valoare situată în media prognozei 92-94 milioane de barili echivalent petrol pe zi, uşor în scădere faţă de trimestrul precedent, reflectând o producţie mai scăzută în Europa Centrală şi de Est. În acelaşi timp, dezvoltarea portofoliului a continuat în Ungaria, unde achiziţia activelor Endrőd a fost încheiată cu succes, iar puţul Som-8 s intrat în producţie.
Rezultatul segmentului Downstream s-a îmbunătăţit uşor de la an la an, în ciuda diminuării marjelor de rafinare şi a contextului general dificil de afaceri. Aceşti factori negativi au fost compensaţi de creşterea volumelor prelucrate şi de creşterea vânzărilor proprii – în parte datorită restructurărilor importante din perioada de referinţă- precum şi de o mai bună utilizare a capacităţii. Deşi segmentul de petrochimie a beneficiat de o redresare a volumelor de vânzări, aceasta a continuat să înregistreze pierderi, reflectând provocările continue ale mediului de piaţă. Marjele de rafinare bazate pe Brent s-au stabilizat în jurul mediilor pe termen lung, însă marjele din petrochimie au rămas scăzute.
Segmentul de Consumer Services a înregistrat o creştere continuă, determinată atât de contribuţiile din sectorul fuel şi non-fuel, în ciuda indiciilor unui climat macroeconomic mai dificil. Vânzările de carburanţi s-au consolidat pe pieţele din România şi Croaţia. Dinamica de creştere a marjelor non-fuel s-a temperat în comparaţie cu anul trecut, însă tendinţele au rămas pozitive. Reţeaua Fresh Corner a continuat să se extindă, ajungând la 1.341 de unităţi la sfârşitul primului trimestru din 2025, marcând o creştere de 1% faţă de trimestru şi de 6% faţă de anul precedent.
Segmentul de Economie Circulară a avut o contribuţie pozitivă la EBITDA în T1 2025, determinată în principal de elemente punctuale. Eforturile CAPEX au continuat să se concentreze pe extinderea sistemului de Garanţie-Returnare (DRS), cu peste 4.800 de locaţii operaţionale în prezent, iar numărul de ambalaje de băuturi returnate a crescut cu 10% de la un trimestru la altul, ajungând la aproximativ 6,5 milioane de unităţi pe zi. De asemenea, au continuat să se înregistreze progrese în ceea ce priveşte alte proiecte-cheie de infrastructură, inclusiv construcţia următorului depozit de deşeuri din Komárom (cu alte opt în curs de pregătire), iar lucrările de pregătire şi licitaţia pentru proiectul de transformare a deşeurilor în energie sunt, de asemenea, în curs de desfăşurare.
Grupul MOL este o companie internaţională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie şi retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări, o forţă de lucru dinamică formată din 24.000 de angajaţi în întreaga lume şi peste 100 de ani de experienţă în industrie. Grupul MOL controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproape 2.400 de staţii de servicii în 10 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est. Activităţile de explorare şi producţie ale Grupului MOL sunt susţinute de o experienţă de peste 85 de ani în domeniul hidrocarburilor şi 30 de ani în injecţia de CO2. În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 8 ţări, iar cele de explorare în 10 ţări. MOL se angajează să îşi transforme operaţiunile tradiţionale bazate pe combustibili fosili într-un model de afaceri sustenabil, cu emisii scăzute de carbon şi aspiră să devină neutru din punct de vedere la emisiilor nete de carbon până în 2050, contribuind totodată la formarea economiei circulare cu emisii scăzute de carbon în Europa Centrală şi de Est.