Guardiola, despre numărul mare de meciuri: Dacă se doreşte o schimbare, atunci iniţiativa trebuie să vină de la jucători

Tehnicianul echipei Manchester City, Pep Guardiola, a afirmat că dacă se doreşte reducerea numărului de meciuri, atunci iniţiativa trebuie să vină din partea jucătorilor.

”Sunt convins că, dacă ceva trebuie să se schimbe, iniţiativa trebuie să vină de la jucători”, a declarat Pep Guardiola, întrebat despre programele din ce în ce mai aglomerate din fotbalul profesionist.

Mijlocaşul său spaniol Rodri dar şi Jules Kounde de la FC Barcelona au făcut aluzie la ameninţarea unei greve a fotbaliştilor ca răspuns la numărul tot mai mare de meciuri. „Ei sunt singurii care pot schimba ceva în organizaţie, care se pot exprima”, a răspuns Guardiola, întrebat despre luările de poziţie recente ale jucătorilor.

„Această afacere se poate face fără antrenori, directori sportivi, presă şi proprietari, dar fără jucători nu poţi juca. Singurii care au puterea să facă asta sunt ei”, a adăugat spaniolul.

Spre exemplu, Manchester City ar putea juca până la 76 de meciuri în sezonul 2024-2025 dacă va câştiga Liga Campionilor, al cărei nou format include două meciuri suplimentare, şi Cupa Mondială a Cluburilor din vara viitoare din Statele Unite. Această cifră nu include meciurile jucate de internaţionali pentru echipele lor naţionale.

Federaţia Internaţională a Sindicatelor Fotbaliştilor (Fifpro) estimează că un jucător nu ar trebui să joace mai mult de 50 sau 60 de meciuri pe sezon, în funcţie de vârsta sa.

Mai mulţi antrenori s-au făcut recent ecoul îngrijorărilor jucătorilor, printre care Carlo Ancelotti, Didier Deschamps şi Vincent Kompany, tehnicianul lui Bayern Munchen, care a cerut un număr maxim de meciuri care să fie jucate într-un an.

„În ceea ce priveşte (numărul de) meciuri, este prea mult”, a declarat vineri antrenorul echipei Chelsea, Enzo Maresca. „Nu cred că îi protejăm pe jucători”, a adăugat el.

„Singurii care pot face ceva sunt jucătorii şi noi îi putem ajuta. În ultimele două săptămâni, unii dintre ei au încercat să explice ce gândesc. Este un bun punct de plecare”, a declarat Maresca, a cărui echipă urmează să participe şi la viitoarea Cupă Mondială a Cluburilor.

Buzău – Două persoane au murit, iar cinci au fost rănite, după ce un autovehicul s-a răsturnat

Unul dintre primii parlamentari români de după Revoluție a murit în spital