Guvernatorul BNR confirmă o teorie din ultimele zile: ‘Cursul e determinat de piaţă. Intervenim, dar nu spunem când intervenim’

„Nu-l spun (care este noul prag psihologic pentru cursul leu-euro – n.r). Deci, cel mai mult pot să vorbesc despre o zonă de echilibru şi cred că acum suntem în această zonă. Dar o zonă de echilibru nu înseamnă margini, pentru că exact acolo te atacă speculatorii. Şi noi avem flotare. Cursul e determinat de piaţă. Deci, pentru că intervenim, dar nu spunem când intervenim, de ce intervenim, cu cât intervenim, dar spunem că intervenim. Din 2005 e trecut pe site-ul Băncii Naţionale.

Dacă am spune, ştii, confirmăm o zonă, exact acolo vin şi te atacă. Deci nu ştiu, ca să fie mai clar, nici nu ştii care, dar zona asta, aşa calculând şi cursul de schimb efectiv, REER, aşa se numeşte, îl ştiu cei de la Bloomberg, Real Effective Exchange Rate, cred că suntem pe unde trebuie, într-o zonă fără margini. Undeva, probabil că vom interveni, nici eu nu ştiu, sau nu ştiu astăzi, dar văd mâine dimineaţă. Dar în orice caz, să ştiţi că membrii consiliului nu ştiu”, a spus Mugur Isărescu, întrebat care este noul prag psihologic pentru cursul de schimb.

Întrebat dacă şi acum leul este supraapreciat, guvernatorul BNR a menţionat că acesta se află într-o zonă de echilibru.

De asemenea, el a fost întrebat în cadrul conferinţei dacă poate confirma suma de 6 miliarde de euro folosită pentru a tempera deprecierea cursului de schimb.

„Nu pot să dau, vedem la sfârşitul lunii. Capitalurile sunt şi ele private, au şi ele confidenţialitatea lor, nu ne apucăm. Cine ştie să le citească le citeşte pe platforme şi cei care au apărut în public, fiind bancheri şi având mai multă libertate decât are banca centrală din acest punct de vedere, am spus şi repet, nu au greşit prea mult. Aşa ca să vă mai dau o informaţie, uşor au subevaluat ieşirile şi intervenţiile noastre.

Dar astea sunt. Şi ne-am mai exprimat într-un fel în comunicat, de ce am cântărit bine cuvintele, au fost sub toate formele (ieşirile de capital – n.r.), mai puţin investiţii directe că nu poţi să pleci cu fabrica în spinare”, a declarat Mugur Isărescu.

Totodată, el a fost întrebat care este impactul deprecierii cursului de schimb leu – euro asupra inflaţiei. Guvernatorul BNR a spus că acesta este de 0,3%.

Darryl Nirenberg va fi noul Ambasador al SUA în România

Senatori americani: Felicitări preşedintelui ales Nicuşor Dan / Felicităm milioanele de alegători din România şi din diaspora pentru participarea la procesul democratic / Comunitatea euroatlantică este mai puternică cu România la masă