Guvernul britanic critică remarci controversate făcute de Elon Musk în legătură cu protestele violente anti-imigraţie din Marea Britanie

Guvernul Marii Britanii i-a dat replica, luni şi marţi, lui Elon Musk, după ce miliardarul a făcut comentarii controversate despre revoltele alimentate de convingerile de extremă dreaptă şi anti-imigraţie, care au loc în toată ţara de mai multe zile, inclusiv aceea că ”războiul civil este inevitabil”, transmite CNBC.

Un număr de oraşe, inclusiv Liverpool şi Manchester, sunt scena unor proteste violente, grupuri de extremă dreapta ciocnindu-se cu poliţia şi manifestanţii rivali.

Duminică, Musk a răspuns la o postare despre revoltele de pe X, platforma de socializare pe care o deţine, afirmând: ”Războiul civil este inevitabil”.

Remarca sa a fost ulterior condamnată de prim-ministrul britanic Keir Starmer. Răspunzând luni la întrebarea unui reporter dacă Starmer este de acord cu tweet-ul lui Musk, purtătorul de cuvânt al premierului a spus: ”Nu există nicio justificare pentru astfel de comentarii. Ceea ce am văzut în această ţară este o acţiune ilegală organizată, care nu îşi are locul pe străzile noastre sau online”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Starmer.

”Vorbim despre o minoritate de bandiţi care nu vorbesc în numele Marii Britanii şi, ca răspuns la aceasta, am văzut pe unii dintre cei mai buni dintre comunităţile noastre ieşind pentru a curăţa mizeria şi tulburările. Îţi poţi da seama că prim-ministrul nu împărtăşeşte aceste sentimente”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Heidi Alexander, ministrul de stat în cadrul Ministerului Justiţiei din Regatul Unit, a spus, ca răspuns la comentariile lui Musk de marţi, că oricine are o platformă pe reţelele de socializare ar trebui ”să se comporte responsabil” pe acea platformă, adăugând că limbajul care asociază revoltele cu războiul civil este ”total nejustificat”.

Peter Kyle, ministrul Tehnologiei din Regatul Unit, a purtat conversaţii cu companiile de reţele de socializare cu privire la schimbul de informaţii greşite în legătură cu revoltele.

Tulburările din Marea Britanie, care au început iniţial ca proteste împotriva imigraţiei, s-au transformat în dezordine violentă alimentată de dezinformarea online, magazine şi moschei fiind atacate cu cărămizi şi priectile cu benzină.

”Cred că companiile de social media ar trebui să facă mai mult. Au responsabilitatea morală de a nu propaga şi disemina conţinut înşelător şi inflamator pe platformele lor”, a spus Alexander marţi, pentru Sky News.”

Anul trecut, Regatul Unit a adoptat Legea privind siguranţa online, o lege emblematică care urmăreşte să intensifice combaterea conţinutului ilegal şi dăunător de pe internet.

Cu toate acestea, Ofcom, autoritatea de reglementare însărcinată cu aplicarea legii, nu poate lua măsuri împotriva firmelor de social media pentru postări dăunătoare care incită la revoltele în curs, deoarece nu toate prevederile din lege au intrat în vigoare.

Ofcom a spus că se mişcă rapid pentru a pune în aplicare legea, astfel încât să poată fi pusă în aplicare cât mai curând posibil.

Musk, care este şi CEO al companiei de vehicule electrice Tesla , a comentat şi marţi revoltele din Marea Britanie.

Într-o postare, Musk a redistribuit un videoclip care arăta un bărbat care părea a fi arestat în legătură cu comentarii jignitoare distribuite pe o pagină de Facebook.

CNBC nu a putut verifica în mod independent videoclipul.

Musk a permis personalităţii de extremă dreaptă Tommy Robinson şi controversatului Andrew Tate să revină pe X, după ce anterior au fost suspendaţi de pe platformă.

Robinson, al cărui nume real este Stephen Yaxley-Lennon, a fost interzis de pe X, fostul Twitter, în martie 2018. Tate a fost interzis de la X în octombrie 2017 pentru că a postat tweet-uri inflamatorii.

 

Indicii bursieri de pe Wall Street sunt în creştere; Indicele japonez Nikkei a consemnat cea mai bună zi din octombrie 2008

Coliziune între un autocar şi un autoturism, în judeţul Iaşi / Patru persoane, între care un minor, transportate la spital