Guvernul premierului indian Modi promite prudenţă fiscală în bugetul post-electoral al Indiei

Guvernul Indiei a promis marţi cheltuieli pentru crearea de locuri de muncă, dar a cerut şi prudenţă fiscală, atunci când şi-a anunţat bugetul, primul de la încheierea alegerilor naţionale din iunie, care au condus la formarea unui nou guvern de coaliţie, transmite CNBC.

Ministerul de Finanţe al Indiei a redus marţi ţinta de deficit fiscal al ţării la 4,9% pentru anul financiar care se va încheia în martie 2025, o revizuire de la 5,1% în timpul bugetului interimar preelectoral publicat în februarie.

Această ţintă va scădea apoi la 4,5% sau mai puţin pentru anul financiar care se va încheia în martie 2026, a declarat ministrul de Finanţe al Indiei, Nirmala Sitharaman, în timpul anunţurilor.

Cheltuielile de capital vor rămâne la ţinta din februarie de 11.110 miliarde de rupii indiene (133,9 miliarde de dolari) – sau 3,4% din PIB în anul fiscal 2025 – sprijinind ambiţiile Indiei de a-şi îmbunătăţi infrastructura fizică şi digitală pentru a deveni o naţiune dezvoltată până în 2047.

Vipul Bhowar, director senior pentru investiţii cotate la bursă al Waterfield Advisors din Mumbai, a declarat că anunţurile sugerează că guvernul ”este ferm în angajamentul său de a menţine disciplina fiscală pentru a spori solvabilitatea ţării şi pentru a asigura stabilitatea economică”.

Acest lucru este imperativ pentru atragerea investiţiilor străine şi susţinerea creşterii, a spus el, adăugând că ”sprijinul financiar fără precedent” din partea băncii centrale va face posibilă ţinta deficitului fiscal.

Infrastructură

Sitharaman a vorbit marţi pe larg şi despre dezvoltarea în continuare a Indiei urbane – în special în Bihar şi Andhra Pradesh – două state în care aliaţii cheie de coaliţie ai partidului Bharatiya Janata al prim-ministrului Narendra Modi au un sprijin puternic.

În timp ce guvernul va face eforturi pentru mai mult sprijin financiar pentru a stimula infrastructura şi a accelera proiectele agricole în Andhra Pradesh, Bihar ar putea obţine noi aeroporturi, colegii medicale şi facilităţi sportive.

Şomaj

În condiţiile în care şomajul ridicat rămâne o provocare mare şi dificilă pentru noul guvern al lui Modi, a propus, de asemenea, marţi să cheltuie 2.000 miliarde de rupii (23,9 miliarde de dolari) pentru a creşte locurile de muncă şi pentru a îmbunătăţi calitatea educaţiei şi formării în ţară.

Prognoza PIB

Consilierul economic al Indiei a declarat luni că economia este aşteptată să crească cu 6,5% până la 7% în anul financiar care se încheie în martie 2025, mai puţin decât prognoza de 7,2% a Reserve Bank of India.

 

Baloane nord-coreene cu gunoi au aterizat lângă complexul prezidenţial din Coreea de Sud / Baloanele conţineau ”contaminanţi sau alte riscuri”

Peste 8.500 de candidaţi, aşteptaţi la proba scrisă a examenului naţional pentru definitivare în învăţământ