Guvernul german a promis o anchetă în vederea clarificării unor eventuale erori ale autorităţilor în prevenirea atacului sângeros cu maşina comis vineri într-un târg de Crăciun la Magdeburg, relatează AFP.
”Autorităţile însărcinate să ancheteze vor clarifica toate aspectele cazului” şi vor efectua inclusiv ”o examinare minuţioasă a indiciilor existenete în trecut şi a modului în care au fost urmărite”, a declarat duminică săptămânalului Bild am Sonntag ministrul de Interne Nancy Faeser.
Un semn al presiunilor execitate asupra Guvermului lui Olaf Scholz – cu două luni înainte de alegerile anticipate de la 23 februarie, Faeser urmează să fie audiată începând de la 30 decembrie cu privire la disfuncţionalităţi care au putut să conducă la atac.
Ea şi alţi funcţionari de rang înalt urmează să fie audiaţi în Comisia de Control şi Comisia Afacerilor Interne din Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german, a declarat AFP o sursă parlamentară.
Oficiul federal al Poliţiei Criminale (BKA) susţine anchetele autorităţilor din landul Saxonia Anhalt, în estul Germaniei, al cării capitală este Magdeburg, a precizat ministrul de Interne.
NUMEROASE AMENINŢĂRI
Începând de vineri seara, se pun numeroase întrebări despre motivele care l-au determinat pe suspect, un medic saudit în vârstă de 50 de ani, să comită acest atac soldat cu cinci morţi şi peste 200 de răniţi şi despre eventuale eşecuri ale unei alerte, în pofida unor semnale îngrijorătoare pe care presupusul atacator le transmitea de ani de zile în Germania.
El a fost prezentat în faţa unui judecător sâmbătă seara şi a fost plasat în arest provizoriu.
Potrivit revistei Der Speigel, serviciile sercrete saudite au avertizat în urmă cu un an serviciile germane omologe, BND, cu privire la Taleb Jawad al-Abdulmohsen, în urma unui mesaj postat pe X în care ameninţa Germania că plăti un ”preţ” din cauza felului în care tratează refugiaţi saudiţi.
Acest avertisment a rămas fără efect, în timp ce acest bărbat se închidea în discursuri complotiste, acuzând Germania de faptul că nu-i protejează pe saudiţii care fug de islamul rigorist şi de faptul că primeşte musulmani radicali.
În august, el scria pe X că ”există o cale către dreptate în Germania, fără să fie aruncată în aer o ambasadă germană sau să se taie la gât la întâmplare cetăţeni germani? Eu caut această cale paşnică din ianuarie 2019 şi nu am găsit-o”.
În 2013, el a fost condamnat la plata unei amenzi, la Rostock, cu privire la ”tulburări ale ordinii publice” şi ”ameninţări de a comite infracţiuni penale”.
El provoca groază inclusiv în comunitatea de exilaţi saudiţi din Germania.
Preşedinta Consiliului Central al Foştilor Musulmani, Mina Ahadi, îl prezintă ca pe un ”psihopat de ultradreapta conspiraţioinist” care-i urăşte pe toţi cei care nu-i împărtăşesc ura.
Poliţia germană aprecia anul trecut, în urma unei evaluări a ”riscului”, că nu prezenta un ”pericol specific”, scria duminică Die Welt.
Cu o zi înainte de atac, psihiatrul saudit a ignorat o convocare judiciară la Berlin, unde era urmărit penal din cauza unui scandal într-un comisariat în care a refuzat să-şi înregistreze plângerea, scrie presa germană.
OMAGII
”Incompetenţa administraţiei, care a permis oroarea de la Magdeburg, te lasă cu gura căscată”, a criticat şefa Partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extremnă dreapta), Alice Weidel, creditată cu un avans puternic în alegerile legislative de la 23 februarie.
Partidul Bündnis Sahra Wagenknecht – Für Vernunft und Gerechtigkeit (Alianţa Sahra Wagenknecht – Pentru Raţiune şi Justiţie (BSW, antisistem, stânga radicală) susţine acelaşi discurs, iat şefa acestuia, Sahra Wagenknecht, cere explicaţii după ce un ”număr atât de mare de avertismente au fost ignorate”.
În weekend, liderii politici germani au defilat la locul dramei, la Magdebourg, unde patru femei, cu vârste cuprinse între 45 şi 75 de ani, şi un băiat în vârstă de nouă ani, au fost ucişi în atac, vineri.
Presupusul autor a intrat în mulţime, la bordul unui vehicul BMW puternic şi a traversat în viteză târgul de Crăciun.
Bilanţul ar putera creşte, deoarece 40 de persoane au fost rănite grav.
Ministrul francez însărcinat cu Europa, Benjamin Haddad, a efectuat duminică după-amiaza o vizită la Magdeburg, ”pentru a exprima susţinerea Franţei faţă de poporul german”.
Cancelarul Olaf Scholz le-a cerut germanilor ”să rămână uniţi”, însă atacul de la Magdeburg alimentează critici în plină campanie electroală.