Hackeri nord-coreeni din grupul TraderTraitor, care face parte din grupul Lazarus, acuzaţi de Japonia şi SUA de furt de criptomonede în valoare de 300 mil. $ de pe platforma japoneză de schimb DMM Bitcoin

Un grup de hackeri nord-coreeni a furat criptomonede în valoare de peste 300 de milioane de dolari de pe platforma japoneză de schimb DMM Bitcoin, anunţă poliţia japoneză şi spionajul american, relatează AFP.

Grupul TraderTraitor – care face parte din grupul Lazarus, care are legături cu autorităţile de la Phenian – se află la originea acestei piratări informatice, anunţă marţi Agenţia Naţională japoneză de Poliţie.

Grupul Lazarus s-a făcut cunoscut în 2014, când a fost acuzat de faptul că a piratat Studiourile Sony Pictures Entertainment ca represalii faţă de filmul satiric la adresa Coreei de Nord ”The Interview”.

Poliţia federală americană (FBI) a anunţat luni, într-un comunicat separat, un ”furt de criptomonede în valoare de 308 milioane de dolari societăţii DMM, cu sediul în Japonia, de către actori cibernetici nord-coreeni”.

Serviciul american de informaţii interne evocă o operaţiune de ”inginerie socială ţintită” – care constă în culegerea unor date despre ţinta vizată cu scopul de a o induce în eroare prin mesaje credibile – în care un hacker s-a dat drept un recrutor care voia să contacteze un angajat al unui platforme de schimb de criptomonede.

El i-a trimis angajatului ceea ce părea să fie un test în vederea unei angajări care conţinea o linie de cod de tip malware.

Acest lucru i-a permis hackerului să uzurpe identitatea angajatului, potrivit FBI.

”FBI, Agenţia Naţională a Poliţiei din Japonia şi alţi parteneri ai Guvernului american şi comunităţii internaţionale vor continua să denunţe şi să lupte împotriva folosirii de către Coreea de Nord a unor activităţi ilicite – inclusiv infracţionalitatea cibernetică şi furtul de criptomonede – cu scopul de a genera venituri destinate regimului”, se arată în comunicat.

Programul războiului cibernetic al Coreei de Nord datează de la mijlocul anilor ’90.

Armata americană (US Army) arăta într-un raport, în 2020, că unitatea nord-coreeană de atac cibernetic – ”Biroul 121” – – are 6.000 de membri care operează şi din străinătate, şi anume din Belarus, China, India, Malaysia şi Rusia.

Meloni vrea să continue acordul privind încarcerarea azilanţilor în Albania

Cel puţin doi morţi şi 12 dispăruţi în Brazilia, în urma surpării unui pod între două state braziliene pe care se aflau patru camioane, două maşini şi două motociclete