Hainele donate la H&M urmărite cu un tracker GPS timp de un an. Rezultatele sunt surprinzătoare

Pentru a descoperi unde ajung hainele donate, echipa de investigație a plasat opt articole vestimentare în cutiile de reciclare ale unor branduri de modă rapidă, precum H&M, Zara și Bershka, în diferite locații din România. Fiecare haină avea atașat un dispozitiv de urmărire, care le-a permis reporterilor să monitorizeze traseul acestora timp de mai multe luni.

Rezultatele au fost surprinzătoare. Unele haine au călătorit peste 20.000 de kilometri în jurul lumii, ajungând în țări precum India și Pakistan. De exemplu, un hanorac lăsat la H&M în Oradea a fost transportat în Ungaria pentru sortare, apoi a revenit în România, la un magazin second-hand din Constanța. Alte haine au ajuns în depozite de sortare și piețe second-hand din Asia.

Deși branduri precum Zara colaborează cu organizații precum Crucea Roșie pentru a sorta și reutiliza hainele pe plan local, multe dintre hainele donate la alte magazine contribuie la poluare, parcurgând mii de kilometri și ridicând întrebări cu privire la sustenabilitatea acestor inițiative.

Investigația subliniază că, deși campaniile de reciclare ale marilor branduri pot suna bine în teorie, în practică, impactul asupra mediului este mult mai complex. Detaliile complete pot fi citite în raportul publicat de Snoop.

Peste două treimi dintre români consideră că UE ar trebui să aibă un rol mai puternic în domeniul energiei

Pufuleții, un dezastru pentru sănătate! Ce conțin și cum îți distrug organismul