„Declaraţiile lui Trump cu privire la preluarea Fâşiei Gaza sub controlul Washingtonului echivalează cu o declaraţie deschisă de intenţie de a ocupa teritoriul”, a declarat Qassem, citat într-un comunicat.
„Nu avem nevoie de nicio ţară pentru a administra Gaza şi refuzăm să înlocuim o ocupaţie cu alta”, a adăugat el, reafirmând că „Fâşia Gaza aparţine poporului său şi că ei (palestinienii) nu vor pleca”, scrie Agerpres.
Ca reacţie, Hamas a mai solicitat joi organizarea de urgenţă a unui „summit arab pentru a face faţă proiectului de strămutare” a palestinienilor în afara Fâşiei Gaza, purtătorul său de cuvânt cerându-le ţărilor arabe „să reziste presiunilor lui Trump şi să rămână ferme”, îndemnând totodată „organizaţiile naţionale să ia măsuri puternice împotriva planului lui Trump”.
Ce zice Israelul
Joi, ministrul apărării israelian, Israel Katz, a declarat că lansează pregătiri în vederea unei plecări din Fâşia Gaza a locuitorilor „care ar dori” aceasta, în timp ce ideea lansată de Trump a generat un val de critici pe plan internaţional, ONU atenţionând împotriva oricărei „epurări etnice”.
Cei circa 2,4 milioane de palestinieni din Fâşia Gaza nu pot în prezent să părăsească teritoriul, asediat de Israel şi distrus în mare parte de războiul împotriva Hamas, declanşat de atacul mişcării islamiste palestiniene pe teritoriul israelian, pe 7 octombrie 2023. Un armistiţiu a intrat în vigoare pe 19 ianuarie.
După o întrevedere la Washington cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Donald Trump a lansat marţi ideea preluării Fâşiei Gaza sub control american şi a reiterat că populaţia sa poate fi strămutată în Egipt şi Iordania vecine, care au respins categoric această opţiune.
Administraţia americană a încercat apoi să nuanţeze, secretarul de stat Marco Rubio afirmând că orice transfer de locuitori din Gaza ar fi temporar.
Însă Donald Trump a insistat joi: Fâşia Gaza va fi „predată SUA de către Israel la sfârşitul luptelor”, a scris el pe reţeaua sa socială, adăugând că palestinienii „ar fi fost deja reinstalaţi (…) în regiune”. „Niciun soldat american” nu va fi necesar pentru a face aceasta, a dat el asigurări.
Pentru Iordania, proiectul lui Trump referitor la Gaza constituie o ‘ameninţare existenţială’, previn analişti
Propunerea preşedintelui american Donald Trump de strămutare a palestinienilor din Fâşia Gaza constituie o ameninţare pentru stabilitatea Iordaniei, care riscă însă, pe de altă parte, să piardă un ajutor american crucial, consideră analişti consultaţi de AFP.
În contextul armistiţiului din Gaza între Israel şi Hamas, Trump a lansat marţi, după întâlnirea cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, ideea unei luări sub control de către SUA a teritoriului palestinian, şi a reiterat că populaţia ar putea fi strămutată în ţările vecine Egipt şi Iordania.
A doua zi, într-o reuniune cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, regele Iordaniei Abdallah al II-lea a respins ‘orice tentativă’ care ar viza preluarea controlului Teritoriilor Palestiniene şi strămutarea locuitorilor lor. Monarhul iordanian se va întâlni cu Trump pe 11 februarie la Washington.
‘Acest proiect vizează nu doar să elimine drepturile naţionale legitime ale poporului palestinian pe pământul său, dar în acelaşi timp aduce atingere securităţii, stabilităţii, identităţii şi suveranităţii Iordaniei’, a declarat pentru AFP Oraib Rantaoui, care conduce centrul de studii politice Al Qods din Amman.
‘În Iordania am fi confruntaţi cu o ameninţare existenţială, nu doar o ameninţare de securitate’, a adăugat el, avertizând că o astfel de iniţiativă ar exporta conflictul israeliano-palestinian în Iordania sau ar putea chiar antrena un ‘conflict intern’.
Ţara ‘ar putea chiar înceta să existe dacă acest plan de strămutare ar fi pus în practică’, a prevenit expertul.
În opinia lui Samih al-Maaytah, fost ministru iordanian al informaţiilor, acest proiect este ‘o sinucidere politică pentru cele două state (Iordania şi Egipt), pentru că vor fi acuzate de conivenţă pentru a strivi cauza palestiniană’.
‘În ce priveşte Iordania, aceasta ar schimba demografia noastră şi ecuaţia politică, în acelaşi timp distrugându-ne identitatea naţională’, a afirmat el pentru AFP.
Jumătate din cei 11 milioane de locuitori ai regatului sunt de origine palestiniană, mulţi găsindu-şi refugiul în Iordania după crearea statului Israel în 1948. Potrivit ONU, 2,2 milioane de palestinieni sunt înregistraţi în Iordania ca refugiaţi.
Înainte de ocupaţia israeliană începută în 1967, Iordania administra Cisiordania şi Ierusalimul de Est. Armata sa, aliată cu facţiunile palestiniene, a luptat împotriva Israelului în 1968.
În 1970, însă, a reprimat violent o gherilă palestiniană acuzată de crearea unui ‘stat în stat’. Episodul de tristă amintire al lui ‘Septembrie negru’ a lăsat în urmă mii de morţi.
În prezent, indignarea stârnită de propunerea lui Trump se explică în parte prin faptul că planul s-ar îndepărta de la eforturile internaţionale de decenii în favoarea autodeterminării palestinienilor şi a unei eventuale soluţii cu două state.
‘Cine i-a dat lui Trump autoritatea morală, juridică şi politică să intervină în Gaza, să o ia în stăpânire şi să investească acolo? El vorbeşte despre Gaza ca un dezvoltator imobiliar, nu ca un şef de stat’, a criticat Rantaoui.
În cazul Iordaniei, indignarea decurge şi din percepţia unei lipse de recunoaştere a suveranităţii sale.
Regatul este de asemenea foarte conştient de presiunea economică pe care SUA ar putea să o exercite, date fiind economia modestă a Iordaniei şi dependenţa de ajutorul internaţional.
În fiecare an, Iordania primeşte de la Statele Unite în jur de 750 milioane de dolari ca ajutor economic şi 350 milioane ca asistenţă militară.
Cu toate acestea, este puţin probabil ca regele Iordaniei să îi lase preşedintelui Trump o marjă oarecare de manevră.
‘Regele nu are altă alegere decât să respingă categoric această propunere’, a dat asigurări Oraib Rantaoui, acuzându-l pe Donald Trump că vrea să-i împingă pe iordanieni să-şi vândă ţara pentru un ajutor de 1,5 miliarde de dolari.
‘Iordania ar fi afectată dacă ajutorul ar fi întrerupt’, recunoaşte Maaytah, ‘dar aceasta nu justifică scoaterea ei la mezat’.
Teama de a fi puşi sub presiune de propunerea preşedintelui american i-a făcut pe deputaţi să pregătească un proiect de lege privitor la suveranitatea naţională şi să respingă orice strămutare forţată de palestinieni în Iordania ‘ca patrie alternativă’.
‘Parlamentul îl susţine pe rege şi respinge categoric declaraţiile preşedintelui american despre strămutarea forţată a locuitorilor Gazei în Iordania, Egipt sau orice altă ţară’, a dat asigurări deputatul Mustafa al-Amawi.
‘Dacă trebuie făcut un compromis, vom refuza ajutorul’, a insistat el.