Harghita: Ministrul Burduja spune că România ”s-a trezit” în privinţa investiţiilor pentru producţia de energie electrică

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a fost prezent, vineri, în localitatea Remetea, la inagurarea unei staţii electrice de transformare, investiţie realizată în parteneriat de un grup de firme private şi Distribuţie Energie Electrică România (DEER).

Ministrul Energiei a afirmat că, în ultima perioadă, a crescut numărul investiţiilor în sectorul energetic, arătând că investiţia de la Remetea este un semnal în acest sens, aceasta fiind realizată într-un timp record, de „oameni curajoşi”, care şi-au dat mâna, în parteneriat cu o companie din portofoliul Ministerului Energiei, respective DEER.

„Aproape în fiecare săptămână avem un mare proiect energetic pus în funcţiune. Că a fost la Sălaj un parc fotovoltaic de 50 şi ceva de megawaţi, cu tot cu stocare, că vorbim de un parc eolian de la Romcim, la Medgidia, de vreo 30 de megawaţi, că vorbim de începerea unui parc eolian din partea PPC-ului la Vaslui, de vreo 100 şi ceva de megawaţi, că vorbim de această staţie. Acestea sunt toate semnale că România s-a trezit. Şi s-a trezit pentru că a înţeles că nu se mai poate aşa cum se putea cândva, nu mai merge cum mergea. Şi s-a trezit pentru că are şi bani la dispoziţie. Şi era păcat să nu-i folosim”, a declarat Sebastian Burduja.

Acesta a subliniat faptul că în ultimul an şi jumătate s-a reuşit atragerea a peste 13 miliarde de euro din fonduri nerambursabile pentru Sistemul Energetic Naţional, fie că este vorba de producţie de energie verde, grupuri pe gaz, sau investiţii în modernizarea sistemului de transport şi distribuţie.

Sebastian Burduja i-a încurajat pe oamenii de afaceri care au susţinut finanţarea investiţiei de la Remetea să conteze şi pe programele Ministerului Energiei.

„Avem şi programe pentru mediul privat, tocmai pentru că am înţeles că dacă România e să se mişte înainte, nu se poate mişca decât printr-un parteneriat cu mediul privat. (…) Deci, aşa cum dumneavostră aţi demonstrat astăzi, aici, că se poate, şi noi sperăm să demonstrăm în continuare că se poate. (…) Numai împreună o să putem dezvolta această ţară, cu atât mai mult în zone care nu au primit la fel de multe resurse ca altele, aşa cum este şi Harghita. Şi mă bucur că această investiţie va face mai bună viaţa oamenilor din toată această zonă, împreună cu tot ceea ce dumneavostră aţi gândit”, a spus Sebastian Burduja.

Prezent la eveniment, reprezentantul grupului de firme care a contribuit, împreună cu DEER, la finanţarea investiţiei de peste 44 milioane de lei, Balazs Attila, a vorbit despre faptul că dezvoltarea infrastructurii electrice este un moment important atât pentru grupul de companii în numele căruia vorbeşte, cât şi pentru localităţile din zonă.

„Prin această dezvoltare, creăm noi oportunităţi pentru funcţionarea fabricilor construite aici şi creăm premise pentru noi investiţii care vor contribui la creşterea economică a regiunii (…) Suntem convinşi că aceste investiţii vor continua să servească bine comunitatea locală şi vor crea numeroase locuri de muncă, oportunităţi şi un viitor pentru tinerii noştri”, a declarat Balazs Attila.

La Remetea a fost prezentă şi Mihaela Rodica Suciu, directorul general DEER, care a punctat faptul că realizarea acestui proiect, despre care a spus că nu a fost unul uşor, este rezultatul muncii în echipă şi a apreciat colaborarea pe care a avut-o cu toţi cei implicaţi.

„Distribuţia Energe Electrică România sprijină proiectele primarilor, sprijină proiectele tuturor, doar că trebuie să ştim în timp real de proiectele respective, adică toată lumea a înţeles că este nevoie de o comunicare şi dacă este comunicare şi noi ştim când cineva vrea să-şi facă un proiect, atunci rezultatele vor fi bune şi nu vor mai exista atât de multe blocaje”, a arătat Mihaela Rodica Suciu.

La rândul său, Biró Árpád, directorul Sucuralei Harghita a DEER, a declarat că investiţia de la Remetea nu este un pas final, ci unul intermediar, care dă loc unor dezvoltări ulterioare şi a oferit câteva detalii tehnice despre staţia de trasformare.

„Investiţia cuprinde staţie de transformare de 110/ 20 kV, alimentată într-o linie de 110 prin cablu, două transformatoare de 16 MVA, reţea de medie tensiune în jur de 20 km, patru puncte de conexiuni pentru alimentarea parcului industrial, aeroport, hotel, patinoar şi inclusiv introducerea vechilor linii existente de medie tensiune în staţia nouă, pentru a crea flexibilitate şi siguranţă mult mai mare în distribuţia energiei electrice din zonă”, a spus Biró Árpád.

De asemenea, reprezentantul firmei care a realizat lucrarea, Vasile Margin, a spus că aceasta a fost deosebit de complexă şi s-a realizat într-un timp scurt, ţinând cont de dimensiunea acesteia şi a apreciat colaborarea cu toţi cei implicaţi în derularea proiectului.

„Ca să vă faceţi o imagine a dimensiunii acestei lucrări, am să vă spun că au fost înglobate materiale şi agregate însumând cam 32.000 de tone, adică cam 1.600 de tiruri de marfă, ceea ce nu-i puţin. Pentru execuţia lucrărilor s-au consumat aproximativ 230.000 de ore de muncă, iar utilajele au funcţionat aproximativ 20.000 de ore. În această lucrare s-au înglobat aproximativ 123.000 de metri de cabluri, 8.000 de metri de cablu de 110, 62.000 de metri de cablu de medie tensiune, 3.000 de metri de cablu de joasă tensiune şi 13.000 de metri de cablu de semnalizare şi 37.000 de cablu ADSS pentru semnalizări şi comenzi”, a declarat Vasile Margin.

La eveniment au participat mai mulţi primari din zonă, dar şi deputatul UDMR Bende Sandor, alături de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Barti Tihamer, care au vorbit despre importanţa unor astfel de investiţii pentru comunităţi. AGERPRES / (A, AS – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Sursa foto: Sebastian Burduja / Facebook

Sursa: www.agerpres.ro

Parlamentare2024/BEC: Măsuri în cazul alegătorului care se prezintă la vot şi se constată că figurează deja în SIMPV

Acţionarii Electrica au aprobat emiterea de obligaţiuni verzi, parte a strategiei de susţinere a tranziţiei energetice