Herdea (CNAS) – precizări privind vaccinarea: Singurul lucru obligatoriu este doar informarea pacienţilor

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, a precizat marţi, în legătură cu declaraţiile privind vaccinarea, că singurul lucru obligatoriu este doar informarea pacienţilor, iar aceştia trebuie să aibă toate informaţiile de la medicii de familie, indiferent dacă este vorba de beneficii sau riscuri.

Precizările şefei CNAS vin după ce luni, la un eveniment, ea a atras atenţia că vaccinarea nu ar trebui discutată ca opţională, afirmaţiile sale stârnind critici.

”Pentru că declaraţia mea de ieri a fost interpretată eronat, precizez un lucru esenţial: singurul lucru obligatoriu este doar informarea pacienţilor. Aşadar, acest lucru este valabil şi pentru vaccinare. Este obligatoriu ca pacienţii să aibă toate informaţiile de la medicii de familie, indiferent dacă vorbim de beneficii sau riscuri. Comunicarea medic-pacient nu este facultativă, acesta este mesajul pe care am intenţionat să îl transmit”, a afirmat Valeria Herdea, potrivit unei declaraţii transmise presei.

Luni, la conferinţa cu tema „Noul sezon epidemic: cinci ameninţări pentru Sănătate. Cum reacţionăm?”, organizată de DCNews, preşedintele CNAS, Valeria Herdea, a pledat pentru o comunicare prin care oamenii să înţeleagă beneficiile vaccinării, atrăgând atenţia că vaccinarea nu ar trebui discutată ca opţională.

„Trebuie să facem ceva să crească încrederea populaţiei în personalul medical (…), să înţeleagă oamenii care sunt beneficiile vaccinării. (…) Din punctul meu de vedere, şi îmi asum ceea ce spun, vaccinarea nu ar trebui discutată ca opţională. Fiecare dintre noi a avut o şansă să fie vaccinat şi protejat atunci când era copil şi la vremea respectivă nu aveam acces la toate vaccinurile care se găsesc în prezent. Ţine doar de noi să ne vaccinăm copiii, pentru a le da dreptul să crească sănătoşi”, a spus Herdea. AGERPRES/(AS – autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dãdârlat)

Casa Albă afirmă că atacul iranian asupra Israelului „pare să fi fost înfrânt şi ineficient”. Ayatollahul Khamenei ameninţă cu un atac „mai puternic şi mai dureros”. Washingtonul vrea să coordoneze un răspuns cu Israelul

Majoritatea antreprenorilor se aşteaptă ca impozitele pe venit şi pe profit să crească în următoarele 12 luni (barometru)