Hunedoara: Amendă de 80.000 de lei unei firme pentru gestionarea defectuoasă a spaţiului în care funcţionează rampa de depozitare a gunoiului. Garda de Mediu anunţă că fapta poate fi penală – FOTO, VIDEO

Comisarii Gărzii de Mediu au amendat cu 80.000 de lei o societate care administrează Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMSID) Bârcea Mare, după ce firma a săpat o groapă, în pământ, în apropierea celulei în care sunt depozitate gunoaiele colectate din judeţ, iar în groapa săpată s-a adunat o cantitate de apă neagră. Un fost şef al ADI Deşeuri Hunedoara afirmă că are „suspiciuni” conform cărora din celula unde sunt depozitate deşeurile s-a scurs levigat în groapa săpată, care ulterior a fost acoperită. Garda de Mediu subliniază că, în funcţie de rezultatele analizelor pe probele prelevate din zonă, ar putea fi deschis un dosar penal.

„În urma unor informaţii apărute în social media referitoare la gestionarea necorespunzătoare a levigatului provenit de la activitatea de depozitare deşeuri municipale CMID Bârcea Mare, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Hunedoara s-au autosesizat şi au demarat un control la depozitul de deşeuri municipale CMID Bârcea Mare din judeţul Hunedoara. În timpul controlului (efectuat în data de 02.08.2024), comisarii GNM au constatat că în perimetrul viitoarei celule nr. 2 a depozitului a fost excavat pământ (pe o suprafaţă de cca.16 m lungime şi cca.10 m lăţime) în scopul acoperirii cu strat vegetal a celulei nr.1, aflată în exploatare (pentru evitarea fenomenului de aprindere). În urma precipitaţiilor abundente din perioada 17-20.07.2024 şi a spălării utilajelor care deservesc depozitul de deşeuri, în groapa formată prin excavare s-au acumulat cantităţi mari de apă care avea o culoare tulbure negricioasă şi miros specific deşeurilor. Precizăm că terenul destinat viitoarei celule 2 are o cotă mai joasă decât drumul de acces, fapt care a favorizat acumularea apei. În data de 01.08.2024, operatorul a demarat acoperirea gropii respective cu material de acoperire (sort) stocat în incintă, pentru utilizarea la amenajarea celulei nr. 2 a depozitului de deşeuri”, informează, pe Facebook, Garda Naţională de Mediu.

Comisarii de mediu precizează că „verificările efectuate la staţia de tratare a levigatului, au arătat că nu s-a înregistrat nici o evacuare a permeatului, debitul de evacuare fiind de 0 mc”. 
Controlul la firma care administrează Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMSID) Bârcea Mare a demarat după ce Eduard Felciuc, fost director al ADI-Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor, a publicat pe reţelele de socializare imagini în care se vede cum în groapa săpată pe amplasamentul de la Bârcea Mare s-a adunat o zeamă neagră, care se întinde pe zeci de metri pătraţi. Acesta a anunţat de asemenea Agenţia pentru Protecţia Mediului.

„Pentru ca se poate!”, scrie pe Facebook Eduard Felciuc comentând imaginile pe care le-a filmat deasupra gropii în care s-a adunat apă neagră, ce pare a fi levigat. 
Într-o declaraţie dată sâmbătă pentru News.ro, fostul director a explicat că levigatul poate conţine inclusiv metale grele, fiind foarte toxic. Conform fostului şef al ADI Deşeuri, la rampa de gunoi există o staţie de epurare cu osmoză inversă, care „ar trebui să lucreze”.
 
 
 
VIDEO: Eduard Felciuc
„Există suspiciunea că s-a săpat o groapă în zona unde va trebui să fie celula 2, care va fi de vreo 7-8 ori mai mare decât cea care există acum şi unde se depozitează. (…) Există o filmare nocturnă în care se vede utilajul cum lucrează acolo şi, din ce am văzut, în ultima filmare, de ieri (vineri – n.r.) groapa aceea a fost acoperită. (…) De-a lungul timpului au mai călcat pe bec, să zic aşa, dar ca tura asta… să ajungi să sapi o groapă în care să dai drumul la levigat mi s-a părut… eu am şi spus: este suspiciune, dar din ce văd că se vehiculează, se pare că fapta există”, a afirmat Eduard Felciuc. 
Acesta spune că ceea ce îl intrigă este faptul că nu se încearcă găsirea uneo soluţii, ci mai degrabă a persoanelor care dau informaţii despre ce se petrece pe amplasamentul rampei de gunoi.
„Ce e trist e că încearcă să se caute cine dă informaţii, nu caută să se facă lucrurile cum trebuie”, mai spune fostul şef al ADI. 
În ceea ce priveşte valoare amenzii date de Garda de Mediu, acesta sune că „pentru zona de deşeuri, aceasta este mică”.
Pe lângă amenda de 80.000 de lei, Garda de Mediu afirmă că în urma acţiunilor de pe amplasamentul de la Bârcea Mare ar putea fi deschis dosar penal. 
„În cazul în care Rapoartele de analiză a factorilor de mediu apă şi sol vor evidenţia depăşiri de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală, Garda Naţională de Mediu va lua măsuri suplimentare şi va întocmi sesizare penală pentru faptele care pot constitui infracţiuni conform OUG 195/2005 – Legea Mediului”, precizează Garda de Mediu, în condiţiile în care în timpul controlului, la faţa locului locului s-au prezentat şi reprezentanţii Administraţiei Naţionale “Apele Romane” – SGA Hunedoara-ABA Mureş, care au prelevat probe de apă. 
În  plus, în sarcina operatorului depozitului au fost impuse mai multe măsuri cu termene de îndeplinire. Astfel, s-a decis interzicerea efectuării de lucrări de excavare pe amplasamentul CMID Bârcea Mare, fără acte de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului (măsură cu caracter permanent); interzicerea spălării utilajelor în afara zonei special amenajate (măsura cu caracter permanent) şi amenajarea corespunzătoare a unei platforme betonate, prevăzuta cu sisteme de retenţie pentru igienizarea autovehiculelor care deservesc depozitul CMID Bârcea Mare.
Operatorul economic trebuie să ia măsuri de colectare, transport şi epurare a apelor potenţial poluate din groapa excavată.
Luni, 05.08.2024, în prezenţa comisarilor Gărzii Naţionale de Mediu, un laborator autorizat va efectua determinări pentru factorii de mediu apa şi sol, precizează Garda de Mediu care a dispus, de asemenea, transmiterea către Comisariatul Hunedoara al Gărzii Naţionale de Mediu a rapoartelor de încercare, în termen de 3 zile de la obţinerea acestora, măsura fiind cu caracter permanent.
O situaţie similară a fost semnalată la rampa de gunoi din judeţul Hunedoara în 2021, când levigatul ar fi fost deversat pe un pârâu la o distanţă de kilometri de locul rampei.
Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMSID) Bârcea Mare este administrat de societatea SC Supercom SA.

Iran – Haniyeh a fost ucis de un „proiectil cu rază scurtă de acţiune” (Gardienii Revoluţiei)

Prahova: Cisternă încărcată cu 10 tone de petrol, răsturnată. Nu sunt scurgeri pe carosabil – FOTO