Iarna se apropie! Prețurile gazelor naturale se stabilizează (analiză)

Conform datelor GIE (Gas Infrastructure Europe), depozitele de gaze naturale din UE sunt acum la 94% din capacitate. România este una dintre țările UE cu depozite pline la peste 100%, alături de Suedia și Portugalia. Țara cu cel mai mic procent de gaze în depozite este Danemarca, cu 65%, urmată de Letonia, cu 77%. Dar chiar și la acest nivel scăzut, Letonia are în depozite de peste două ori consumul anual al țării. Depozitele tuturor celorlalte țări din UE sunt pline în proporție de peste 90%. România are în depozite doar aproximativ 30% din consumul său anual, dar este și producător, iar importurile reprezintă doar 19% din totalul resurselor de gaze naturale. De la începutul anului și până la sfârșitul lunii iulie, producția de gaze naturale a României a crescut cu 1,3%, în timp ce importurile au crescut cu 6% față de perioada similară din 2023.

Perioada toamnă-iarnă aduce de obicei o cerere crescută de gaze. În Europa, prețurile gazelor naturale (pentru contractele cu livrare în noiembrie) au crescut ușor în ultima perioadă, ajungând la aproximativ 39 de euro pe megawatt oră (MWh), iar pe piețele futures prețurile se mențin ușor peste această valoare pentru livrările din decembrie, ianuarie și februarie. În ultimele 12 luni, prețul maxim a fost atins pe 8 octombrie 2023, când a ajuns la aproape 55 de euro pe MWh, după care prețurile au scăzut constant. O tendință similară ar putea avea loc în acest an, dar este important să ne amintim că prețurile gazelor sunt caracterizate de o volatilitate crescută și sunt sensibile la factori externi, cum ar fi condițiile meteorologice și situațiile geopolitice.

Iarna de anul trecut în Europa a fost extrem de blândă, iar previziunile pentru acest an sunt similare. În ceea ce privește temperaturile, meteorologii prevăd o iarnă mai caldă decât în mod normal în cea mai mare parte a Europei.

Alți factori importanți pentru prețuri sunt tensiunile geopolitice și accesul la gazul rusesc. Importurile din Rusia se ridică încă la 18% din total importuri în UE pentru gazele naturale și gazele naturale lichefiate. La sfârșitul anului va expira contractul de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina și, în ciuda războiului în curs, această rută rămâne crucială pentru aprovizionarea cu gaze a Europei, în special pentru Slovacia, Ungaria și Austria. Ucraina a declarat că acest contract nu va fi prelungit. Pe 19 septembrie, prețul gazelor europene a scăzut brusc cu 12%, ajungând la 32 de euro pe MWh, cel mai scăzut din luna iunie a acestui an, din cauza știrilor privind posibila continuare a tranzitului de gaze pe această rută. Diversificarea UE spre alternative la gazul rusesc, împreună cu creșterea livrărilor din alte surse, precum SUA și Qatar, a introdus mai multă stabilitate pe piață. Dar tensiunile din Orientul Mijlociu ar putea avea, de asemenea, un impact asupra pieței. Problemele tehnice ar putea juca, de asemenea, un rol.

Un important factor care influențează prețurile gazelor este cererea. În ultimii ani, consumul global de gaze a fost în scădere, inclusiv în România. În 2023, consumul de gaze al României s-a ridicat la 9,36 miliarde de metri cubi, față de 10 miliarde de metri cubi în 2022, o scădere de 6%. In acest context, este demn de remarcat însă faptul că scăderea ratelor dobânzilor în SUA și Europa va sprijini probabil activitatea economică, ceea ce ar putea duce la creșterea cererii de gaze. Cu toate acestea, optimizarea consumului de gaze, combinată cu creșterea surselor de energie verde, a făcut ca Europa să fie mai stabilă în eventualitatea unor creșteri bruște ale cererii și ale prețurilor.

_

Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi .la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Despre eToro Group

eToro este o platformă de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să investească, să își împărtășească cunoștințele și să învețe. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 38 de milioane de utilizatori înregistrați în 75 de țări. Credem că există putere în schimbul de cunoștințe și că putem avea mai mult succes investind împreună. Așa că am creat o comunitate de investiții colaborativă, concepută pentru a vă oferi instrumentele de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta cunoștințele și veniturile. Pe platforma eToro, utilizatorii pot deține o gamă largă de active tradiționale și inovatoare și pot alege cum să investească: pot tranzacționa direct, pot investi într-un portofoliu sau pot copia alți investitori. Pentru ultimele știri, puteți vizita centrul nostru media aici

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

 

Cezar Gheorghe (România Renaște), replică pentru Piperea: Încercați să compromiteți un candidat la Președinție din postura de membru al unui partid extremist

Undă de șoc la nivel mondial după atacul Iranului în Israel: prețurile au explodat, iar bursele închid pe minus