O serie de evenimente intitulate ”Sfârşituri alternative ale comunismului în România” sunt organizate la Iaşi, în perioada 13-15 decembrie, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), pentru a marca 35 de ani de la căderea comunismului.
Preşedintele executiv al IICCMER, Daniel Şandru, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că, pentru trei zile, la Iaşi vor fi organizate evenimente pentru educarea şi informarea publicului larg în ceea ce priveşte comunismul şi evenimentele care au dus la căderea comunismului.
Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO
„Am coborât din biblioteci, am lăsat pentru moment la o parte tomurile importante scrise despre colegii istorici, politologi şi sociologi, şi am venit să ne adresăm publicului larg. Am constatat în istoriografia românească că prea puţin s-a scris despre momentul 14 decembrie 1989. (…) Ideea principală pentru care am organizat aceste evenimente la Iaşi este pentru a face o reverenţă acelui grup de oameni curajoşi care, în 14 decembrie 1989, au iniţiat o manifestaţie împotriva regimului criminal şi ilegitim al dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu. Credem că gestul lor de atunci, pentru care au avut de suferit, a fost extrem de important, a fost un gest curajos şi admirabil. Ca atare, momentul din 14 decembrie 1989 trebuie înscris în istoriografia naţională, în seria care a dus mai departe la evenimentele din 16-17 decembrie de la Timişoara, respectiv, 21 şi 22 decembrie, la Bucureşti. Ceea ce s-a întâmplat la Iaşi nu este cu nimic mai prejos pentru că a existat acea formulă a curajului pentru libertate, împotriva unei agresiuni a unui tiran”, a declarat Daniel Şandru.
Potrivit programului, pentru a marca 35 de ani de la Revoluţia din 1989, la Palatul Culturii vor fi organizate conferinţele „35 de ani – cât va mai dura postcomunismul?”, „Călătoria diletanţilor” şi expoziţii de fotografie.
La Palatul Braunstein va fi organizată dezbaterea „35 de ani după: Iaşi, 14 decembrie 1989”, moderată de politologul Sorin Bocancea.
De asemenea, la Opera Naţională Română din Iaşi va fi organizat spectacolul de operă „Revuluţia”, regizat de Alexandru Nagy.
La Cinema Ateneu va fi proiectată pelicula „Anul Nou care n-a fost”, în regia lui Bogdan Mureşanu, în prezenţa regizorului şi a actriţei Emilia Dobrin. O altă proiecţie va fi cea a filmului „Libertate”, în regia lui Tudor Giurgiu, şi „Între tăcere şi păcat”, în regia Dianei Nicolae.
În cadrul aceluiaşi eveniment vor fi organizare două lansări de carte la Cărtureşti Palas. AGERPRES/(A, AS – autor: Daniela Malache, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea)
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO