Iaşi: Ministrul Boloş recomandă autorităţilor locale să absoarbă fondurile pentru dezvoltarea Moldovei

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a recomandat, luni, la Iaşi, reprezentanţilor autorităţilor locale să absoarbă în totalitate fondurile europene şi să implementeze proiectele de investiţii care se adresează Moldovei.

„Sunt foarte multe oportunităţi pe care Moldova le are în acest moment, fie că vorbim de infrastructura de transport, şi aici fac referire la Autostrada A7 şi Autostrada A8, care ştim că a fost cuprinsă în PNRR. Aici avem o oportunitate extraordinară de dezvoltare a infrastructurii de transport, dar mai avem o altă resursă importantă care se regăseşte în Programul Regional de Dezvoltare a Regiunii de Nord Est. Aveţi peste 1,7 miliarde de euro care sunt alocaţi pentru comunităţile locale şi mai ales pentru standardele de locuire şi de calitate a vieţii, care sunt adresate oamenilor. Aşadar, toate aceste bugete alocate pentru Moldova fac perspectiva de valorificare a potenţialului, atât al patrimoniului istoric cât şi al dezvoltării economice, una reală. Noi vă recomandăm ca toate aceste fonduri să le absorbiţi pe deplin şi să implementaţi proiectele de investiţii care se adresează Moldovei”, a afirmat ministrul Boloş, care s-a aflat la Iaşi pentru a lua parte la dezbaterea „Dezvoltarea Moldovei – proiectul cheie pentru valorificarea potenţialului de dezvoltare a României”.

În ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii feroviare, ministrul Finanţelor a afirmat că „linia de cale ferată este de asemenea un proiect la care ministerul Transporturilor întocmeşte documentaţia tehnico-economică şi este cuprins în planul de investiţii care se adresează Moldovei”.

„Veţi avea două magistrale. O magistrală de infrastructură rutieră şi în paralel o magistrală de infrastructură feroviară care, de asemenea, va fi finanţată, şi urmează să fie finanţată din fonduri europene. În acest fel regiunea Moldova este cu perspectiva de dezvoltare foarte bună, pe măsură ce aceste proiecte de infrastructură mari se vor implementa”, a precizat ministrul Finanţelor.

La evenimentul care s-a desfăşurat la Palatul Culturii din Iaşi au fost prezenţi şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, preşedintele Patronatului Proiectanţilor în Construcţii, Alexandru Fulga secretar de stat Eduard Mititelu de la Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei, subsecretarul de stat Răzvan Popescu de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord Est, Vasile Asandei, precum şi preşedinţi de consilii judeţene din zona de Nord Est a României. AGERPRES / (A – autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

Sursa: www.agerpres.ro

Iohannis: Destinul Republicii Moldova trebuie decis doar de cetăţenii săi

Rafila: Orice regiune se dezvoltă când are investiţii majore în trei domenii – transporturi, sănătate şi educaţie