ÎCCJ admite cererea de revizuire: Victor Ponta își recâștigă titlul de doctor, după anularea ordinului de retragere

Hotărârea pronunțată de Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a ÎCCJ admite cererea de revizuire depusă de Victor Ponta în noiembrie 2022. Prin această cerere, Ponta a invocat o decizie a Curții Constituționale din 2022, care stabilea că titlul de doctor poate fi retras doar dacă „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”. Această decizie a CCR a fost esențială pentru fostul premier, care a folosit-o ca bază pentru a cere anularea ordinului din 2016.

Astfel, instanța a schimbat decizia civilă din 2020, care consfințise retragerea titlului de doctor, și a anulat Ordinul 4662 din 2016 al Ministerului Educației, semnat de atunci de ministrul Mircea Dumitru. „Admite în parte cererea de chemare în judecată și anulează Ordinul Ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 4662/01.08.2016,” se arată în soluția ÎCCJ.

Victor Ponta și-a pierdut titlul de doctor în 2016, după ce CNATDCU a constatat că lucrarea sa de doctorat include fragmente plagiate. Decizia din acel an a fost urmată de mai multe procese prin care fostul premier a contestat retragerea titlului, însă în 2020 Înalta Curte a menținut decizia inițială, considerând că Ministerul Educației a procedat corect în retragerea titlului.

Însă, în noiembrie 2022, Ponta a depus o cerere de revizuire a deciziei, invocând decizia CCR care redefinise modalitatea în care titlurile de doctor pot fi anulate. Curtea Constituțională stabilise că aceste titluri nu pot fi retrase dacă au produs efecte juridice, cum ar fi recunoașterea publică și utilizarea titlului pe o perioadă îndelungată.

content-image

Diaspora cere mai multe mandate de parlamentari: ‘Ar fi cel puțin o dovadă de respect’

Vladimir Putin pregătește ‘lovitura fatală’ pentru firmele străine care părăsesc piața rusă. La cât ar putea ajunge ‘taxa de ieșire’