Preşedintele interimar Ilie Bolojan a declarat, marţi, că Guvernul viitor, indiferent care va fi el, are nişte constrângeri majore de care nu va putea fugi, indiferent ce se va spune în aceste zile şi că avem o întârziere mare în absorţia de fonduri din PNRR, fiind nevoie de urgentarea absorbţiei.
”Guvernul viitor, indiferent care va fi el, are nişte constrângeri majore de care nu va putea fugi, indiferent ce se va spune în aceste zile. Una din constrângerile pe care le avem este relaţia cu Comisia Europeană, ceea ce înseamnă pe de-o parte accesarea fondurilor din PNRR şi a doua constrângere legată de Comisie este legată de consolidarea fiscală de deficit. Avem o întârziere mare în absorţia de fonduri europene care se finalizează anul viitor, acest exerciciu din PNRR şi pentru a nu pierde aceşti bani, e nevoie de urgentarea absorbţiei”, a declarat la Antena 1 preşedintele interimar Ilie Bolojan.
El a precizat că există o parte absorţiei care ţine de licitaţii, de contestaţii, deci de capacitatea administrativă care este împărţită între multe autorităţi şi nu e uşor de atacat, dar există şi o responsabilitate birocratică care este în principal la Guvernul României şi la coaliţia de guvernare, care înseamnă realizarea unor reforme.
”Dacă nu faci anumite reforme nu-ţi iei tranşele de bani. Noi le-am întârziat. E adevărat că unele dintre ele nu sună bine, pentru că sunt lucruri care într-un context preelectoral nu vrea să le pună în practică niciun guvern. Reforma pensiilor speciale, reforma pensiilor generale, alte elemente care ţin de consolidarea fiscală, deci nişte finanţe mai sănătoase, mai multe încasări la buget sau mai puţine cheltuieli. Asta înseamnă de fapt consolidarea fiscală într-o formă sau alta”, a completat Bolojan.
Şeful statului a arătat că ”guvernul va fi forţat în termenul cel mai scurt să ia aceste măsuri pentru a pune în practică aceste considerente birocratice pe care România şi le-a asumat”.
”Nu ne-a forţat nimeni, ca să ne înţelegem. Nu dăm vina pe Comisia Europeană. E responsabilitatea noastră, pentru că de absorbţia acestor bani va depinde pe de-o parte ratingul nostru, deci fără bani europeni riscul să fim degradaţi este foarte mare şi al doilea lucru, investiţiile în ţara asta. O bună parte, jumătate din investiţii sunt finanţate din bani europeni. Dacă nu ne luăm bani europeni, nu mai putem susţine aceste investiţii, ceea ce înseamnă condiţii mai proase de dezvoltare”, a subliniat preşedintele interimar.