Cercetările, prezentate la prestigiosul congres Pediatric Academic Societies 2025 din Honolulu, Hawaii, subliniază o problemă adesea neglijată în practica pediatrică: impactul tratamentului cu antibiotice asupra metabolismului în copilărie.
Studiul, realizat pe un eșantion de 33.095 de copii născuți pe cale naturală în Finlanda, a urmărit efectele administrării de antibiotice înainte de sarcină, în perioada perinatală și postnatală asupra indicelui de masă corporală (IMC) la vârstele de 2 și 12 ani. Rezultatele au arătat o corelație clară între utilizarea antibioticelor în primii doi ani de viață și un IMC mai mare în copilărie.
Astfel, copiii care au fost expuși la antibiotice în acești primii doi ani au avut un risc de 9% mai mare de a deveni supraponderali și un risc cu 20% mai mare de a dezvolta obezitate, comparativ cu cei care nu au primit tratamente antibiotice.
„Expunerea la antibiotice în primii doi ani de viață este asociată cu o creștere mai mare în greutate decât utilizarea acestora în timpul sarcinii sau în alte perioade timpurii. Această descoperire subliniază importanța unei mai mari precauții în administrarea de antibiotice copiilor mici”, a explicat dr. Sofia Ainonen, autorul principal al studiului și cercetător la Universitatea din Oulu, Finlanda.
Studiul nu a identificat vreo corelație între IMC și utilizarea antibioticelor înainte de sarcină sau în timpul sarcinii, însă a evidențiat faptul că majoritatea copiilor primesc antibiotice în primii doi ani de viață. Aproape un sfert dintre copii sunt expuși la antibiotice în timpul sarcinii, iar o treime în timpul nașterii pe cale naturală.
„Furnizorii de servicii medicale trebuie să fie prudenți în prescrierea antibioticelor la copii mici, mai ales în cazurile în care acestea nu sunt necesare, precum în infecțiile respiratorii superioare”, a adăugat dr. Ainonen.
Obezitatea infantilă reprezintă o problemă globală din ce în ce mai mare, cu peste 159 de milioane de copii de vârstă școlară diagnosticați cu obezitate în 2022. Studiul recent subliniază importanța reevaluării utilizării antibioticelor în cazul copiilor mici, în vederea prevenirea unor riscuri suplimentare pentru sănătatea acestora pe termen lung.