În acest an, Africa a avut 866 de decese cauzate de mpox, conform Africa CDC

Totodată, 34.297 de cazuri au fost înregistrate de la 1 ianuarie 2024 în cele cinci mari regiuni africane, a precizat această agenţie sanitară a Uniunii Africane.

Boala mpox a fost detectată în mod oficial în 16 ţări africane, potrivit Africa CDC.

„Epidemia nu este sub control”, a declarat Jean Kaseya, directorul general al Africa CDC într-o conferinţă de presă.

Aproximativ 2.500 de cazuri noi săptămânale au fost înregistrate în ultimele săptămâni, a adăugat el, deplângând totodată faptul că numărul testelor efectuate pentru a confirma prezenţa bolii a rămas „prea scăzut”.

Pacientul, un băiat din regiunea nord-vestică a ţării, la circa 475 kilometri de capitala Accra, prezenta simptomele virusului, în special o erupţie cutanată, febră şi dureri musculare, a declarat directorul general al Serviciului pentru Sănătate din Ghana (GHS), Patrick Kuma-Aboagye, într-un comunicat.

Atunci când copilul a primit permisiunea de a părăsi spitalul şi când starea lui a devenit stabilă, autorităţile ghaneze au identificat şi au monitorizat 25 de persoane care au intrat în contact cu el.

„Cazul suspect de mpox a fost izolat în conformitate cu protocoalele de gestiune a mpox”, a declarat Patrick Kuma-Aboagye.

Aproximativ alte 230 de cazuri suspecte fac obiectul unei anchete în această ţară din Africa de Vest, au precizat joi pentru AFP mai multe surse din GHS.

Mpox, denumită în trecut variola maimuţei, este o boală virală care se propagă de la animal la om, dar care se transmite şi între oameni, provocând febră, dureri musculare şi erupţii cutanate.

Recrudescenţa mpox pe continentul african şi apariţia unei noi variante (clada Ib) au determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să decreteze la jumătatea lunii august cel mai înalt nivel al său de alertă globală.

Clada Ib a fost detectată în Republica Democrată Congo, Burundi, Kenya, Uganda şi Rwanda, potrivit Africa CDC.

Lansarea campaniei de vaccinare în Republica Democrată Congo, epicentrul epidemiei, prevăzută iniţial pentru miercuri, a fost amânată sine die de autorităţile sanitare congoleze.

Această campanie va începe peste două zile, a precizat Jean Kaseya în faţa jurnaliştilor.

Rwanda a început vaccinarea împotriva mpox în data de 17 septembrie.

Grupare de trafic de droguri, ‘pusă la pământ’ în Bucureşti: Cu cât se vindea un plic, șapte persoane au fost reţinute

VIDEO Oficial pro-rus, ucis de serviciile secrete ucrainene: i-au plantat o bombă sub mașină