În spatele popularului joc video ‘Balatro’, un enigmatic canadian care ‘joacă singur’

Nu există nicio fotografie publică cu LocalThunk, niciun clip video, acesta preferând să trăiască departe de frenezia mass-media, în inima provinciei Saskatchewan, în centrul Canadei, provincie mai degrabă cunoscută pentru vastele ei prerii şi minele de uraniu decât pentru jocurile video.

Până acum, secretul identităţii sale este bine păstrat. La începutul lui decembrie un reprezentant al editorului său, Playstack, a primit cele trei premii, printre care şi cel pentru cel mai bun joc independent, în cadrul ceremoniei anuale Game Awards desfăşurată la Los Angeles.

„Când am început să lucrez la acest joc, nici nu mă gândeam să-l fac public”, a mărturisit LocalThunk pentru AFP, într-un mesaj e-mail. În prezent acest joc s-a vândut în peste 3,5 milioane de exemplare şi este considerat drept unul dintre cele mai bune jocuri ale anului.

Balatro este un joc de tip „deck-building” în care îţi construieşti pachetul de cărţi, permiţându-le jucătorilor să-şi îmbunătăţească mâna de cărţi prin diferite strategii, printre care şi bluful. În acest joc asemănător pokerului, jucătorii pot apela la o panoplie de „jokeri” pentru a-şi îmbunătăţi mâna.

În prezent există o întreagă comunitate de entuziaşti care l-au ridicat rapid pe Balatro la rangul de joc cult. Pe reţeaua de socializare Reddit, forumul dedicat reuneşte deja peste 158.000 de membri.

„Finalizarea acestui joc este pur şi simplu uimitoare. Nu pot sublinia niciodată suficient natura tactilă şi senzaţiile pe care le oferă. Aproape că simt jetoanele şi cărţile în mâinile mele”, conform utilizatorului de Reddit „juhiscid”.

„Balatro este probabil unul dintre cele mai bune jocuri de tip rogue ce a fost realizat vreodată”, scrie pe platforma X utilizatorul @thechowderhead.

LocalThunk, realizatorul canadian al jocului care răspunde doar pe mail sau la telefon solicitărilor presei, doreşte să rămână anonim pentru că „lucrurile sunt mai simple aşa”.

Deşi spune că „nu regretă că a creat Balatro”, deoarece acest joc „i-a permis să urmeze o carieră” în dezvoltarea de jocuri video, el recunoaşte că succesul a creat un „stres suplimentar”.

Într-o lume dominată de studiouri mari cu personal de sute de oameni, „Balatro” calcă pe urmele câtorva lucrări recente, cu bugete modeste, remarcate de critici şi public, precum ‘Papers, Please’ (2013) sau ‘Stardew Valley’ (2016), ambele realizări individuale.

Mai degrabă excepţii decât o nouă tendinţă, estimează Émilien Roscanu, purtător de cuvânt al sindicatului patronal al creatorilor de jocuri video din Québec. „Pentru fiecare joc ce ajunge la un astfel de succes sunt mult mai multe, poate la fel de bune, dar care nu ajung să se bucure neapărat de atenţia publicului”, a adăugat el.

Este foarte greu să pătrunzi în această industrie din cauza volumului de jocuri lansate în fiecare zi, şi cu atât mai mult ca dezvoltator independent. Dezvoltatorii individuali trebuie să poarte „mai multe pălării”, aşa că „timpul dedicat marketingului este deosebit de redus”, ceea ce adaugă un obstacol în calea vizibilităţii jocurilor independente.

LocalThunk a petrecut trei ani dezvoltând singur primul său joc public. El spune că s-a inspirat dintr-un joc de cărţi din tinereţe, pe care şi-a dorit să îl pună online pentru a continua să joace în timpul pandemiei.

Designul individual îi permite să „îşi urmeze viziunea creativă fără compromisuri”, deoarece „îi place să creeze jocuri pentru distracţie”.

„Balatro” tocmai a fost nominalizat la Bafta Games Awards – versiunea pentru jocuri video a premiilor Bafta – pentru a concura la categoria „cel mai bun joc” din 2025, dar LocalThunk încă se luptă să explice succesul jocului său de cărţi. „Sunt atât de multe jocuri uimitoare lansate tot timpul, nu ştiu cum mi s-a întâmplat asta tocmai mie”.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Tânără din Giurgiu, amendată cu 5.000 de lei pentru vânzarea ilegală de articole pirotehnice

Lasconi: Am fost să îi transmitem lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să îşi dea demisia/ Turul al doilea a fost anulat ilegal de către Curtea Constituţională la comanda lui Klaus Iohannis