Încă 51 de persoane evacuate după prăbuşirea fostei mine de sare din Coştiui

#image_title

“În urma monitorizării continue a situaţiei generate de prăbuşirea unei foste galerii miniere de sare din localitatea Coştiui, comuna Rona de Sus, şi ca urmare a extinderii riscului geotehnic, a fost dispusă măsura evacuării preventive 51 de persoane din 22 de locuinţe (7 nelocuite) situate în proximitatea perimetrului afectat. Această măsură vine suplimentar faţă de evacuările anunţate anterior, fiind luată cu scopul de a proteja integritatea persoanelor aflate în proximitatea zonei cu potenţial de instabilitate”, precizează sursa citată, miercuri, pe Facebook.

Evacuarea se realizează cu sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş şi al autorităţilor administraţiei publice. Persoanele evacuate vor fi relocate temporar în spaţii puse la dispoziţie de autorităţi sau la rude, în funcţie de opţiunile fiecărei familii, informează DSU, potrivit Agerpres.

Specialiştii din cadrul instituţiilor abilitate continuă evaluarea terenului, urmând a fi luate măsuri suplimentare în funcţie de evoluţia fenomenului. Autorităţile fac apel la populaţie să respecte restricţiile impuse, să evite accesul în perimetrul de risc şi să se informeze doar din surse oficiale.

Pe 21 iulie, în localitatea Coştiui, comuna Rona de Sus, judeţul Maramureş, s-a produs o prăbuşire a terenului în zona unei vechi galerii de exploatare a sării. Craterul format are un diametru de aproximativ 30 de metri şi o adâncime estimată la 10-15 metri, afectând o suprafaţă de peste 150 de metri pătraţi. Iniţial, au fost evacuate şapte persoane din cinci gospodării, iar traficul rutier pe DJ 186A a fost restricţionat.

Programul nuclear iranian: Teheranul autorizează vizita unei delegaţii tehnice a AIEA în „două sau trei săptămâni”

Curtea Internațională de Justiție anunță ce riscă țările bogate dacă nu vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră