Încearcă cineva să ne contacteze? Pământul a recepționat un semnal radio, pe care cercetătorii nu îl pot explica

Astronomul Yuxin (Vic) Dong, care a lucrat în echipa de la Universitatea Northwestern, afirmă că semnalul, cunoscut și sub numele de fast radio burst (FRB) – explozie rapidă de unde radio – este unul dintre sutele de explozii scurte de energie detectate de-a lungul anilor, despre care unii astronomi au speculat că ar putea fi încercări ale vieții extraterestre de a contacta planeta noastră.

„Niciodată nu s-a observat un grup atât de compact,” a declarat expertul, afirmând că „locul său de origine este cu adevărat rar’’.

FRB-ul, denumit FRB 20220610A, a fost descoperit a fi cel mai puternic și mai îndepărtat semnal detectat vreodată, atunci când astronomii l-au interceptat, în 2022.

Chiar  dacă cercetătorii nu cunosc mecanismul din spatele acestui fenomen extraordinar, ei au descoperit că FRB-ul a venit dintr-un grup de galaxii care exista atunci când universul avea doar cinci miliarde de ani.

content-image

Cercetătorii nu au găsit încă o explicație științifică pentru originile acestei explozii de energie.

,,Aceste flash-uri de lumină neobișnuit de luminoase, înregistrate în banda radio a spectrului electromagnetic, apar temporar și aleatoriu din spațiu. Posibil provenind din găuri negre, stele neutronice sau chiar extratereștri, acestea durează de la o fracțiune de milisecundă până la câteva secunde, înainte de a dispărea fără urmă,, relatează The Sun.

Alexa Gordon, care a condus noul studiu la Northwestern, afirmă că originea FRB 20220610A într-un grup dens de galaxii ar putea însemna că orice civilizație extraterestră avansată ar avea un avantaj semnificativ în a-și dezvolta propriul program de Căutare a Inteligenței Extraterestre (SETI).

„Fără imaginile de la Hubble, ar fi rămas un mister dacă acest FRB a provenit dintr-o galaxie monolitică sau dintr-un fel de sistem interactiv,” a spus Gordon într-o declarație a NASA.

content-image

Institutul SETI din California a anunțat o extindere istorică a căutării de semnale extraterestre în peste 1 300 de galaxii. Până acum, în cea mai mare parte a istoriei sale de 64 de ani, SETI s-a concentrat asupra stelelor din propria noastră galaxie Calea Lactee.

SETI a început să folosească telescopul Murchison Widefield Array (MWA) din Australia, care permite căutarea de semnale extraterestre pe frecvențele radio joase din intervalul 80-300 MHz, scrie gadgetreport.ro.

Ca și comparație, SETI (care înseamnă Search for Extraterrestrial Intelligence – Căutarea inteligenței extraterestre) caută de obicei semnale extraterestre în frecvența de emisie de hidrogen de 1 420 MHz.

Pentru început, SETI s-a concentrat pe un câmp vizual de 30 de grade în constelația Vela, Velele, cuprinzând 2.880 de galaxii.

Ceremonia de decernare a Balonului de Aur are loc luni. Marele favorit este brazilianul Vinicius. Care sunt nominalizaţii la alte categorii

Alegeri prezidenţiale în Uruguay: Candidatul de stânga şi candidatul partidului la putere se vor înfrunta în turul doi