Autorităţile elene au ordonat luni evacuarea mai multor comunităţi din suburbiile din nord-estul Atenei, după evacuarea oraşului Marathon cu o zi înainte, în faţa unui incendiu violent care a început duminică şi se apropie rapid de capitală. A fost deschis stadionul olimpic OAKA, din nordul Atenei, pentru a găzdui miile de persoane evacuate. Doi pompieri au fost răniţi şi 13 persoane au fost spitalizate cu probleme respiratorii, potrivit purtătorului de cuvânt al pompierilor, relatează AFP.
Simos Roussos, primarul din Chalandri, una dintre cele mai mari suburbii ale Atenei, cu o populaţie de peste 70 000 de locuitori, a cerut locuitorilor din zonele apropiate de incendiu să îşi părăsească locuinţele. „Din cauza direcţiei vântului, am decis o evacuare preventivă (…) Incendiul este foarte aproape”, a declarat el pentru postul public de televiziune ERT.
Luni dimineaţă, cinci localităţi fuseseră deja evacuate, la fel şi două spitale, unul pediatric şi celălalt militar, din Penteli, la aproximativ cincisprezece kilometri nord-est de capitală.
Northern suburbs of Athens Greece:
Catastrophic wild fires, burning since yesterday afternoon, with no end in sight, due to the strong winds!Credit: forecast weather. gr
— Rita Otis (@rita_otis)
„Forţele de protecţie civilă au luptat toată noaptea şi, în ciuda eforturilor supraomeneşti, incendiul continuă să se extindă foarte rapid şi se îndreaptă spre Penteli”, a explicat Vassilis Vathrakogiannis, purtătorul de cuvânt al pompierilor, în cadrul unui briefing de presă.
Incendiul a dus deja duminică seara la evacuarea a opt sate şi a oraşului istoric Marathon, la 40 km nord-est de Atena, care are o populaţie de peste 7.000 de locuitori.
„Incendiu de pădure în apropierea dumneavoastră. Urmaţi instrucţiunile autorităţilor”, a transmis Apărarea Civilă în mesaje text trimise locuitorilor din regiune.
Incendiul reînvie amintirile dezastrului de la Mati, o zonă de coastă de lângă Marathon, unde 104 persoane au murit în iulie 2018 într-o tragedie pusă pe seama întârzierilor şi erorilor de evacuare.
FLĂCĂRI CARE SE ÎNTIND PE 30 DE KILOMETRI
„Ne confruntăm cu un dezastru biblic. Întregul nostru municipiu este cuprins de flăcări”, a declarat primarul din Marathon, Stergios Tsirkas, pentru Skai TV.
Potrivit ERT, frontul flăcărilor se întinde acum pe mai mult de 30 de kilometri.
Έρημος Σαχάρα
— Kostas Anastopoulos (@KonAnastopoulos)
În total, au fost mobilizaţi 670 de pompieri şi 183 de vehicule, iar 32 de aeronave survolează zona, a declarat ministrul protecţiei civile, Vassilis Kikilias. „Vântul de astăzi este încă de intensitate 7 (din 13 – n.r.) pe scara Beaufort. În ciuda unei intervenţii rapide ieri, în doar cinci minute, nu am reuşit să aducem incendiul sub control”, a spus ministrul.
„Lucrăm cu toţii non-stop”, a declarat pentru AFP Marinos Peristeropoulos, un pompier desfăşurat în Grammatiko, una dintre cele mai dificile zone ale incendiului. „Focul s-a extins foarte repede din cauza vântului puternic”, a spus pompierul.
PERICOL DE STAT AFARĂ
În timp ce fumul ajungea în capitala Greciei, Uniunea Pneumologilor a avertizat că oamenii ar trebui să evite exerciţiile în aer liber, iar femeile însărcinate şi persoanele fragile ar trebui să îşi limiteze mişcările în aer liber.
Condiţiile meteorologice extreme sunt aşteptate să continue pe tot parcursul săptămânii, Iar fumul acoperă acum o parte din Atena.
Temperaturi de 39°C şi vânt de peste 50 km/h sunt aşteptate în regiune luni, potrivit serviciilor meteorologice.
Incendiile l-au determinat pe prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis să îşi întrerupă vacanţa şi să revină la Atena duminică seara.
– An extremely dangerous forest fire continues to ravage the region near Athens, the capital of Greece, prompting authorities to call for the immediate evacuation of homes.
Emergency crews have been battling the flames for more than 20 hours, in dramatic conditions…
— The Informant (@theinformant_x)
Grecia este deosebit de vulnerabilă la incendiile de pădure după o iarnă deosebit de uscată. Iunie şi iulie au fost cele mai calde luni de la începutul înregistrărilor, în 1960.
Giorgos Tsevas, în vârstă de 48 de ani, din Polydendri, un sat al cărui nume înseamnă „mulţi copaci” în greacă, era disperat duminică: „Totul arde. Aveam 200 de măslini şi au dispărut cu toţii”.
Oamenii de ştiinţă avertizează că emisiile de combustibili fosili agravează durata, frecvenţa şi intensitatea valurilor de căldură din întreaga lume. Potrivit experţilor IPCC, creşterea temperaturilor prelungeşte sezonul incendiilor forestiere şi creşte suprafaţa mistuită de flăcări la nivel mondial.
CANICULĂ ÎN EUROPA
Şi alte părţi ale Europei se confruntă, de asemenea, cu temperaturi ridicate.
În Italia, afectată de una dintre cele mai grave secete din ultimii 50 de ani, mercurul ar trebui să atingă 38°C luni la Roma, iar valorile nocturne vor scădea cu greu. La Palermo, s-au înregistrat 26°C în noaptea de duminică spre luni.
În sudul Ţărilor de Jos, sunt aşteptate temperaturi cuprinse între 32 şi 35°C, iar la Paris, mercurul este aşteptat să ajungă la 36/38°C.
Şi în România sudul ţării este vizat de un cod portocaliu de caniculă, marţi şi miercuri.